02.10.2020 | 11:54
Хърватия: Помпео идва да ни „пробута“ F-16
В момента Загреб провежда конкурс за 12 изтребители и освен САЩ кандидати са Швеция с "Грипен" и Франция с "Рафал"

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристига в страната в петък, за да „пробута“ на Загреб изтребители F-16, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от Агенция Фокус. „Той идва да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го аз, който винаги съм настоявал, че американските стоки трябва да са приоритет“, заяви държавният глава пред журналистите.

Той подчерта, че никой не трябва да говори по темата с Помпео, защото това е един вид натиск. Според него „при идеални обстоятелства“ американската оферта трябва да се разглежда като приоритет, но по този начин тя ще бъде политическа, защото идва, когато търговете за други самолети са отворени и защото това се случва преди американските избори.

Хърватия иска да закупи 12 бойни самолета, а в срока до 9 септември оферти са подали доставчици от САЩ, Швеция, Израел и Франция.

Миланович смята, че офертите на страни, които не са членки на НАТО, не трябва да се разглеждат. Швеция предложи нови модели Gripen C/D, САЩ – нови F-16 Block 70, Израел – използван модел F-16, блок 30, а Франция – Rafale.

В началото на 2019 г. хърватското правителство отмени предварително договореното решение за закупуване на 12 самолета F-16 Barak от Израел, тъй като Ерусалим не успя да получи разрешение от САЩ за продажбата им на Загреб.

Миланович разкритикува Помпео и по-рано, защото посещението му ще бъде в Дубровник, а не в Загреб. Държавният секретар на САЩ ще пристигне в Дубровник утре, където ще се срещне с премиера Андрей Пленкович и външния министър Гордан Гърлич-Радман. Министърът на отбраната Марио Баножич също ще се срещне с първия дипломат на Вашингтон.

В сряда МВнР на Хърватия обяви, че очаква положително решение за премахването на визите за САЩ за хърватските граждани през следващите месеци и „принципно и утвърдително съобщение относно визите“ от Помпео. Той добави, че сред темите на срещата ще бъдат и избягването на двойното данъчно облагане и закупуването на изтребители F-16.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране