01.10.2020 | 17:47
Хлябът в „Сабуей“ не е хляб
Произнасянето е по дело за данъчни облекчения

Върховният съд на Ирландия постанови, че хлябът в сандвичите на „Сабуей“ – американска верига с клонове в над 100 страни, включително България – не отговаря на определението за хляб, съобщава „Гардиън“. Той не отговаря и на определението за основна храна в данъчното законодателство на страната. Спорът е данъчен – ирландската фирма Bookfinders, която държи франчайза на „Сабуей“ в Ирландия, претендираше да бъде освободена от ДДС, тъй като предлага „основни храни“.

В хляба на „Сабуей“ обаче има пет пъти повече захар от допустимото, за да бъде признат за хляб. Количеството захар пречи и да мине в графата „основна храна“. Съдът не признава и белия, и пълнозърнестия хляб, с който се правят сандвичи във веригата.

Това не е първият скандал, свързан с марката, припомня „Гардиън“. През 2014 г. веригата обяви, че спира да използва в хлябовете си избелващото вещество азодикарбонамид (Е927), след като потребители излязоха с петиция по въпроса. Е927 е вещество, използвано в производството на постелки за йога, килими и подметки за обувки и не е разрешено за употреба в хранителни продукти в ЕС и Австралия.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране