22.07.2015 | 13:49
Христо Иванов подава оставка?
Стоя зад правосъдния министър, заяви Бойко Борисов

Докато тече заседанието на председателския съвет за промените в Конституцията, най-обсъждания слух сред депутати и журналисти е дали правосъдният министър Христо Иванов сам ще подаде оставка или ще му я поиска премиерът Бойко Борисов.

Почти всички политически сили в парламента бламират съдебната реформа на Иванов и това изобщо поставя под въпрос дали такъв министър може да проведе каквато и да било реформа, смятат и едните, и другите.

Днес след разговора с лидера на БСП Михаил Миков Борисов вбесен заяви, че “партньорите му само са политиканствали”, визирайки Радан Кънев и Христо Иванов, които правеха совалки между парламентарните групи в парламента. По-късно министър Христо Иванов заяви пред медиите, че още не е водил разговор за оставката си с Борисов, но тя му предстои.

“Стоя зад Христо Иванов и го подкрепям. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов относно това дали ще иска оставката му. „Върша това заради него”, добави той. „Водя битка колегиите сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи”, уточни министър-председателя.

Премиерът подчерта, че ще помогне на Христо Иванов и той ще води реформата. “В много среди, в гилдиите той има достатъчно привърженици, достатъчно авторитетен е. Наех се да му помогна, в прекрасни отношения сме. По някой път му се карам, но аз се карам на всички. На ГЕРБ се карам десетократно повече. Христо Иванов е наш министър, той не е от квотата на Реформаторския блок, аз съм го оставил”, поясни още Бойко Борисов.

Борисов коментира, че ако от Реформаторският блок не се съгласят с последното предложение за съдебната реформа, няма да съберат 160 гласа и ще претърпят поражение. Единственото, по което има разминаване към момента е, че Реформаторският блок трябва да преодолеят начина, по който се избират ръководствата в колегиите, обясни премиерът.

 „Към момента сме предложили 8 на 5 – 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокуроро-следователската – 6 на 6”, обясни той и добави, че ако днес Реформаторският блок вземе подобно решение, утре ще бъде намерен консенсус. „Това е, което заявих на Радан Кънев, Зеленогорски, колегите от РБ, защото там има сили, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове”, посочи премиерът и обясни, че ако те не постигнат единно решение, ще се отиде към поражение в петък, но няма да даде условие за напрежение в самия блок.

„Предлагам и се надявам следобед да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове това ще бъде голямо поражение и за ГЕРБ, и Реформаторския блок”, каза още министър-председателят.

По думите му, преди второто гласуване на промените в Конституцията, всички теми ще минат през Конституционния съд. “Това се взе като решение преди второто гласуване. Всички се съгласиха, че си дават гласовете и вече след като се произнесе Конституционният съд, ако той ни каже не може, значи не можем да го приемем. Това е най-висшият орган. Много са ми важни партньорите. Искам да ги изчакам спокойно да вземат решение, в противен случай би се тълкувало като натиск”, обясни Борисов. По думите му, времето обаче го притиска, защото не иска първото му поражение да е в петък и то по тази тема. “Затова поех толкова усилия, затова толкова подкрепям Христо Иванов. Не го взимам с мен и не го пускам, защото ще му се нахвърлят, ще му наговорят какви ли не неща. Затова го щадя. Ако можеше някой вместо мен да пратя тук, повярвайте ми щях да го направя”, допълни Борисов.

На въпрос защо иска подкрепата на ДПС, Борисов коментира, че в последните дни най-много срещи се провеждат между съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев и лидера на ДПС Лютви Местан. Борисов благодари на БСП, че идват на срещите, въпреки позицията си против промените.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране