03.04.2021 | 10:14
И карантинираните могат да гласуват, но на своя отговорност
Тази "собствена отговорност" може да излезе много солено на всеки карантиниран, който наруши забраната за напускане на дома си

ЦИК роди абсурд като обясни, че карантираните също могат да гласуват в избирателните секции, но „на своя отговорност“. Тезата бе лансирана от говорителят на комисията Димитър Димитров в интервю за Би Ти Ви. От неговите думи стана ясно, че ако избирател наруши карантината си и отиде да гласува, то той няма да бъде върнат и ще може да даде вота си, но за последиците от нарушаването на карантината ще си отговаря само лично той.

Заради закона и здравните правила се оказа, че хората, които са карантирани между 1 и 4 април на практика няма как да гласуват, защото от една страна не могат да отидат в секция, а от друга – не могат да заявят мобилна урна. Заради този факт вече има закани за съдене и дори оспорване на изборите.

„Причината е сравнително проста – РЗИ-тата не са от институциите, които установяват адресите на избирателите по повод изборите. Това могат да го направят само местните администрации по реда, описан в закона“, обяви Димитров. По думите му има и техническо време, в което здравните власти обработва данните си и подаването им към избирателните секции не може да се случи в тридневен срок. „Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината“, каза обаче Димитров.

На въпрос дали това означава, че карантирани могат да отидат и физически да гласуват и че няма да бъдат върнати, отговорът беше „да“, но отново с уточнението, че те могат да го направят на своя отговорност.

В същото време обаче тази „собствена отговорност“ може да излезе много солено на всеки карантиниран, който наруши забраната за напускане на дома си. За това има тежки глоби и дори затвор, предвидени включително и в Наказателния кодекс.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране