21.03.2019 | 0:01
И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов
Прокуратурата с желание се зае да проверява казуса с апартамента на зам.-шефа на ГЕРБ

Още две ключови фигури в ГЕРБ са станали новодомци в столичния кв. „Изток“ миналото лято на „тънки“ цени. Скоро след като зам.-председателят Цветан Цветанов се сдобива със луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“ от фирма „Артекс“, министърът на правосъдието Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов купуват жилища в същия квартал от същия продавач, показа разследване на Биволъ. Сделките са станали насред скандал около проблемен крупен строеж на фирмата в друг скъп столичен район – „Лозенец“.

Цачева се е сдобила с ново жилище на 27 юли 2018 г. – скоро след Цветанов, който купува апартамент на 12 юни. Сделката е сключена с фирма „Артекс Инженеринг“, свързана фирма с продавача по сделката на Цветанов „Артекс Инженеринг 2000-5“. Справка в имотния регистър показва, че Цецка Цачева и сестра й Ирина Цачева са придобили жилище от 199 кв. М и гараж от 20 кв. м на ул. „Юрий Гагарин“ 20 за 285 704 лв. На този адрес се намира луксозната сграда „Вселена“ на „Артекс“. Също там ден по-рано от Цачева жилище е купила фирмата на Рашидов „Рашидов пропъртис“. От данните в имотния регистър става ясно, че той е платил за апартамент от 112 кв. м 187 432 лв. Според източници на „Сега“ това не е първата сделка на Рашидов с фирмата, която строи фамилната му къща. Тя е купувала собственост и в друга сграда на „Артекс“ на ул. „Тинтява“. Пред други медии той коментира, че цената е такава, защото е купувал на зелено и вече инвестира само в имоти.

Правосъдният министър се появи веднага по bTV – точно както Цветанов ден по-рано ненадейно се яви пред камерите. Тя даде екзотично обяснение как го е купила. „Видях изкопа на мястото, поинтересувах се коя е фирмата и ги потърсих – без брокери, тъй като цената значително се увеличава“, разказа Цачева. Тя обясни, че със сестра си продали апартамент в Плевен: „Три поколения ще живеем в това жилище, продали сме другите имоти, с които сме разполагали, за да се сдобием с този апартамент. Не е малък, с три спални, ще имам само този имот, който все още не е обитаем.“

„Нотариалният акт, който бе цитиран, е за придобит от мен имот в груб строеж и преди акт 16. Цената, която се посочва, не е вярна. Сумата за имота е 4-цифрена в евро и за мен не е малка. Цената е над 600 евро на квадрат“, каза правосъдният министър, но отказа да отговори на „Сега“ колко точно струва жилището. „Тази цена, с която вие разполагате, е за груб строеж. До акт 16 фирмата прояви разбиране да ме изчака, за да мога да продам друг имот. По банков път със съответното начисление и данъци се получава цена на готов имот. И в момента той е строителна площадка, така че не е коректно да се сравняват цени на готови имоти, с такъв, какъвто е в груб строеж“, каза Цачева. Всъщност сградата вече е завършена.

На въпрос дали е купила жилището на преференциални цени, тя отговори: „Не мисля, че има преференция за мен, става дума за гражданско-правни отношения с фирмата, с която нямам категорично никакъв конфликт на интереси. Моята работа по никакъв начин не е била свързана с работата й“. Цачева обяви, че нямало връзка, че с Цветанов са клиенти на една и съща фирма и посочи като аргумент, че от 2017 г. имала предварителен договор с „Артекс“. Парите й били от спестявания и средства от много години назад, както и от продажбата в Плевен на две кантори, апартамент, гараж, наследствено жилище от родителите, земи и пр.

Цветанов също заяви, че няма притеснения. „Аз съм изряден български гражданин и съм го доказал. Никога не съм се крил”, заяви той и отрече луксозното жилище да е купено на занижена цена. На този фон прокуратурата охотно започна проверка на новия му апартамент. По сигнал на сдружение БОЕЦ, базиран върху публикацията на „Свободна Европа“, проверка ще правят и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и ДАНС. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че обичайно се изискват документи, информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на имота и се взема решение дали има извършено престъпление. „Ако и КПКОНПИ е сезирана, вероятно и прокуратурата ще й възложи извършване на проверката, след което и решаващото действие ще бъде на прокуратурата”, посочи Арнаудова, с което даде да се разбере, че водещата роля ще е на прокуратурата и единствено от нея ще се получава информация.

Това ръководство на държавното обвинение за втори път ще проверява апартаменти на Цветанов. През 2013 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров беше направена данъчна ревизия на зам.-председателя на ГЕРБ и неговите близки. Накрая беше обявено, че проверките показали нарушения, но те били дребни и производството може да е само административно. Дори и за това обаче не беше дадена подробна информация.

Сделката с луксозния апартамент на Цветанов е доста странна. В рамките на един и същ ден фирма „Артекс инженеринг 2000-5“ е придобила лускозния апартамент от своите собственици за 560 830 лв. В добавка с един гараж за 43 802 лв., а после ги е заменила срещу двата апартамента на Цветанов на ул. „Елемаг“. Сделката е сключена на цена от 386 654 лв., равна на данъчната оценка на луксозния имот, а Цветанов е трябвало да доплати кеш 100 000 лв., защото бившите му жилища са били с данъчна оценка от 287 438 лв. В един и същи ден – 12 юни, двата бивши апартамента на Цветанов са били продадени от „Артекс инженеринг“ на Ива и Симеон Велкови срещу 470 000 лв. Цената на апартамента в „Изток“ няма нищо общо с представяни от самата фирма като офертни цени в същата сграда, достигащи до 2640 евро с ДДС, писа „Свободна Европа“.

Дори при тези явно занижени спрямо пазара цени сметките не излизат. Ако приемем, че първата налична цена на луксозния имот на „Латинка“ от 560 830 лв. плюс 43 802 лв. за гаража е пазарна (най-малкото надхвърля данъчната оценка), излиза, че „Артекс инженеринг“ се е лишил от собственост на обща стойност от 604 632 лв., за да получи приход от 470 000 лв. от продажбата на двата бивши апартамента на Цветанов и 100 000 лв. от него, платени кеш. Тоест фирмата е получила 570 000 лв., за да се раздели със собственост от 604 632 лв., или е загубила от цялата операция 34 632 лв.

Сключването на сделките на една и съща дата говори и за предварително направени договорки с всички замесени лица в тях. Оказа се, че те не са случайни – както „Сега“ писа, купувачът на двата бивши апартамента на Цветанов Симеон Велков е работил като IT специалист на ГЕРБ. В сряда бе потвърдено, че от 2017 г. той е ръководител „Полети“ в РВД.

Документите опровергават категорично основното внушение на Цветанов – че луксозният имот на „Латинка“ е бил с 39 или 40 кв. м повече от двата му апартамента на „Елемаг“ и затова доплатил 100 000 лв. Така някои медии започнаха да правят калкулации, че тези 40 кв. м съвсем не са евтини и цената на квадрат е 2500 лв. Няма такава логика. Доплатените 100 000 лв. от Цветан Цветанов покриват не разликата в квадратурата на жилищата, а разликата в данъчните им оценки.

Депутатът от БСП Явор Божанков пресметна, че цената, на която е придобит имотът, е четири пъти по-ниска от пазарната. „Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв. м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините“, каза депутатът. Според него пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, а не 600 евро като за Цветанов. „Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена“, твърди депутатът.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране