10.03.2015 | 21:51
И в Мадрид, и на село – имотите са си имоти
Клуб "100 български интелектуалци"

Vsekiden.com: Г-н Цеков, какъв е вашият коментар на обръщението на над 100 общественици, които настояват да се даде обективна оценка на личността на Симеон Сакскобургготски и да се използва неговият потенциал като държавник?

Борислав Цеков, бивш царски депутат и нововремец: По-скоро става дума за опит да се напомни на властите и на силните на деня, че в лицето на Симеон Сакскобургготски държавата ни има външнополитически капитал. Неговата личност е уважавана в чужбина пред високопоставените кръгове в ЕС. Доколкото познавам неговата дейност, за Симеон Сакскобургготски не е проблем да вдигне телефона на който и да е европейски монарх или държавен глава, или министър-председател. В днешно време, когато на международната арена текат сложни и противоречиви процеси, е добре страната ни да се възползва от неговата активност. (…)

V: Вие виждате бъдещата роля на царя като посланик за специални мисии на българската държава. В ЕС той е известен като “Мистър Европа”.

БЦ: Не съм в позицията да знам какво той мисли или какви са неговите лични намерения, но от моя гледна точка като общественик, който следи процесите или е участвал в тях през годините, това би било много добро за държавата – с цялата му палитра от контакти. Самият аз съм свидетел на какъв огромен респект в чужбина е обект Симеон Сакскобургготски. Няма български държавник през последните над 20 години, който да има този авторитет, това има и това влияние в управленските и светските кръгове по света. Защо България да не се възползва от това. Няма нужда да бъдем безгласна територия, която срича опорните точки, писани в чужди столици и не защитава собствените си национални интереси. А за да ги защитаваме трябва да имаме фигури, които са равнопоставено възприемани на чуждите държавници.

V: Обръщението на обществениците по отношение на Симеон провокира коментари, че това е опит той да бъде убеден да се кандидатира за президент на предстоящите избори. Допускате ли, че царят може да участва в тях?

БЦ: Не знам доколко подобен сценарий е реалистичен, нямам намерение да влизам в ролята на гадател, но ми се струва, че ако Симеон Сакскобургготски направи подобна стъпка, това би било една много силна заявка. В крайна сметка, ако го сравним с днешния български президент, това е все едно да сравняваме “Реал” Мадрид с някой треторазряден селски отбор в България. Казвам го малко на шега, но с това искам да подчертая, че г-н Сакскобургготски се вписва идеално в образа на държавен глава. Не смятам, че ще се стигне до подобни инициативи и второ дори да има подобна инициатива, не съм сигурен какви би била обществената подкрепа за подобен ход. Мина доста време, откакто Симеон Сакскобургготски не е толкова активен публично на политическата сцена, но той е всекидневно в оборота на обществения и политическия живот и на неформалата дипломация.

V: Голяма част от призива е посветена на казуса с царските имоти. Преди време бяхте казали, че това е една от големите пропагандни машини на прехода. Защо отново се повдига този въпрос?

БЦ: Не знам защо конкретно сега инициаторите на това обръщение акцентират върху темата с имотите. Вероятно защото имаше няколко неблагоприятни съдебни решения. Гледам на темата “имоти” като на една от големите политически спекулации и опит за демонизация, до голяма степен успешен, на един български държавник. Толкова много лъжи се изговориха, толкова много крайни мнения бяха изказани и последното нещо, което в тази тема се слушаше, бяха правните аргументи. Но в крайна сметка, това освен държавен и обществен проблем, е и личен проблем на г-н Сакскобургготски.

Цялата сага с царските имоти, която хвърли сянка върху приноса на Сакскобургготски в обществения живот, който е безспорен, ще бъде оценена като незаслужена и неоснована кампания срещу неговата личност. Казусът можеше да се коментира докато нямаше окончателни съдебни решения. Сега вече има по част от делата, българският съд се е произнесъл в полза на държавата. Доколко това е правилно или не е въпрос на лични мнения. Г-н Сакскобургготски е преценил да се обърне към Страсбург, това е негово право.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране