11.07.2024 | 9:27
Централният съвет на ДПС ще отстрани Пеевски. Няма смисъл да упорства
Хасан Азис: Ахмед Доган е първи председател на ДПС по устав

Колективните органи на ДПС се събират, за да се вземе решение по повод поисканите оставки от Ахмед Доган на шестима депутати от партията начело с председателя Делян Пеевски. Това съобщи другият съпредседател на партията Джевдет Чакъров пред журналисти в Народното събрание.

“Колективните органи на ДПС ще заседават, предполагам с участието на почетния ни председател, така че ще се вземат съответните решения”, каза Джевдет Чакъров. Той коментира ситуацията в ДПС, след като сбъсъка между Доган и Пеевски навлезе в нова фаза.

След дълго мълчание късно снощи почетния лидер определи случващото се в партията като “вътрешен преврат” и поиска оставките на Делян Пеевски и още петима депутати. Певски му отговори, че няма никакво намерение да подава оставка и „новото начало“ е необпатимо.

Днес Джевдет Чакъров каза, че колективните органи на ДПС ще се съберат през следващите дни. “Голяма част от хората още вчера взеха да се обаждат, споделят призива на почетния ни председател. Това, което той споделя – че няма нормално функциониране на базата на демократичните принципи в ДПС, е изказано обстойно в неговото обръщение. Това, което той призовава е да се освободим от страха”, каза Чакъров.

Той посочи, че повечето от структурите в страната застават зад призива на почетния председател.

Чакъров каза още, че са имали и други такива случаи в политическата история, но ДПС има съпротивителни сили.

Рамадан Аталай: Кризата започна да се разрешава

Рамадан Аталай, който беше изключен от парламентарна група по нареждане на Пеевски, заяви, че вчерашната ситуация показва, че кризата, появила се в ДПС, вече започва да се разрешава. “Смятам, че в скоро време колективните органи, за които постоянно говорим, ще се съберем и всеки ще каже своето си мнение и ще се вземе решение. Ако Централният съвет вземе решение, че Пеевски не прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени”, коментира Аталай.

Той смята, че Делян Пеевски може да остане член на ДПС. Относно втория мандат, Рамадан Аталай изрази увереност, че ДПС ще го вземе и ще предложи разговори с другите политически формации.

На тези, които припознават нашите политики и визията за развитие и тази краткосрочна програма, която би трябвало да се изпълни, за да излезе България от това положение, сме готови да предложим едно такова правителство, каза Аталай.

Ако другите партии решат, че не може с нас – отиваме на трети мандат, където също пак ще чакаме да видим политиките, визията, програмата за развитието на България, добави той.

Ахмед Доган поиска 6 оставки:

Делян Пеевски – един от двамата председатели на ДПС;
Халил Летифов – зам.-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро;
Станислав Анастасов – зам.-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро;
Хамид Хамид – зам.-председател на парламентарната група на ДПС и член на Централното оперативно бюро;
Ертен Анисова – зам.-председател на парламентарната група на ДПС;
Радослав Ревански – член на Централното оперативно бюро.

Пеевски вече обяви, че няма никакво намерение да подава оставка. Останалите петима засега запазват млчание.

По устав Централното бюро на ДПС трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Доган оставки на шестимата.

Изречението “късно е либе за китка” в писмото на почетния председател, Азис преведе като “връщане назад няма”.

“Когато председателите на партията и почетния председател си говорят с писма това е знак, че има проблем. Когато между двамата председатели има разминаване и това е в медиите, това е знак, че има проблем”, коментира Азис.

С броя на избирателите, гласували за ДПС на последните парламентарни избори, той се опита да опровергае тезата, че благодарение на Делян Пеевски партията е получила повече гласове.

2 коментара

  1. Модерен начин каза:

    за крадене на партия – чрез нахалство към “прогрес”!

  2. Остане ли каза:

    Пеевски в ДПС, “циреят” ще загнои и лечението ще стане много трудно.Такива болести се решават бързо и окончателно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране