07.11.2018 | 21:01
Как власт и медии мачкат българина за по-висока автомобилна застраховка. И лъжат в сметката
Застрахователите събират само от „Гражданска” около 1 млрд. лева годишно и изплащат от тази сума около 250 млн. лева

Потискащо впечатление оставят българските телевизии, като препредават безкритично лобистките позиции на шефове в МВР, финансов надзор и застрахователни шефове. Всички синхронно припяват как трябва да се вдигнат застраховките за автомобили. Няма репортери и водещи да зададат резонни въпроси, да поставят под съмнение.

Целта на цялата операция е да се увеличи значително задължителната Гражданска отговорност. Поставят потребителя пред свършен факт, без избор, без алтернатива. Законодателят, в лицето на мнозинството в парламента, вече прие на първо четене закон, в който се предвижда таван на застраховките при смъртни случаи на пътя до 20 000 лева.

Застрахователите излязоха с официална позиция, че ако не се приеме този таван, застраховка „Гражданска отговорност” ще се вдигне на 1000 лева годишно. Откъде накъде? Застрахователите са нагли и алчни. Шантажират обществото, обслужвани от законадателната, изпълнителната власт и големите медии.

Само проста сметка – годишно при автопроизшествия в България загиват 600-700 души. И да има обезщетение за всеки загинал (а това е невъзможно, голяма част от шофьорите се пребиват сами, без участие на друг автомобил), дори по 50 хил. лева за всеки загинал, това са към 30 млн. лева годишно. А застрахователите събират

само от „Гражданска” около 1 млрд. лева годишно

И по техни признания изплащат от тази сума около 250 млн. лева. А останалите отивали за големите разходи на структурите на застрахователните компании. Разбирай – и за заплати, и премии на шефове, за офиси, автомобили и прочее.

В България има към 4 млн. автомобила, които подлежат на застраховка. Голяма част от тях не се в движение, не им плащат застраховка. Но както и да го смятаме, при 1000 лв. „Гражданска отговорност” застрахователите ще съберат над 3 млрд. лева. Що за нахалство е това? И в момента „Гражданска отговорност” е достигнала 250-300 лева за лек автомобил. Това е адекватна цена за България, където по правило обезщетенията са ниски и потребителят винаги е прецакан.

Застраховката „Гражданска отговорност” в страните в Западна Европа варира в широки граници и се определя от много фактори, но 300 евро е нормално, ако шофьорът няма много нарушения и не кара прекомерно колата си. Нормално е за България тази сума да е по-ниска, което се обуславя от стандарта като цяло.

На какво отгоре българските застрахователи плашат, че ако не се приеме таван за обезщетения при смърт, застраховката ще трябва да скочи на 1000 лева (500 евро)? Ами те и по 100 хил. на загинал да плащат (което не се е случвало) пак имат достатъчно приходи във фонда за обезщетения, при сегашните цени на застраховките. И тази законодателна глупост, която са измислили от ГЕРБ – таван за обезщетение – освен че е

вид комунизъм, който определя с декрет цени на загинал,

е и правно недоразумение. Защото, ако български шофьор направи катастрофа в чужбина, и загине австриец или германец, и за него ли ще се изплаща застраховка до 20 хил. лева? Другата страна на застрахователния казус с автомобилите, е механичното побългарено въвеждане на т. нар. система „бонус – малус”, която се прилага в западни страни.

От телевизиите едва ли не радостно изчуруликаха – до 400% увеличение на „Гражданска отговорност” за шофьорите с нарушения на пътя. Айде, бе. И за какви нарушения? Някой описа ли ги, и как ще се отчитат? Всесилните телевизии зададоха ли въпроси на чиновниците, които предлагат системата? Заслужава си да се подчертае – за шофьор без нарушения щяло да има 25% намаление, а за шофьор с нарушения до 400% увеличение. Е, така ли е в цивилизования свят? Така ли безкритично ще го приемем в България? Ще надрусат двойно увеличение на половината от шофьорите за дребни нарушения, нищо друго не може да се очаква.

Как точно КАТ проверява и регистрира нарушенията? Пътните полицаи са като подвижни касички. И не само пътните, всякаква охранителна полиция спира и проверява шофьори, съставя актове, които можеш да избегнеш само с рушвет.

Актове и фишове за щяло и нещяло,

щом не искаш да плащаш. За измислени неспазени предимства и прочее трудно доказуеми казуси. Кои от тези нарушения ще определят цената на застраховката? Че нямаш светлоотражателна жилетка в багажника? Че си влязъл в затворена улица, защото съседната е разкопана и няма откъде? Че са те хванали на гюме на магистрала преди да са намалил достатъчно скоростта след знак, че има неравности?

Полицаи спират коли и без нарушение и започват по устав, като в казармата – имаш ли това, имаш ли онова, дай да те проверим за алкохол. За да може шофьорът да кихне нещо. Българският шофьор е много по-проверяван и глобяван от западния. Всеки, пътувал на Запад из Европа е забелязал, че почти никъде не се виждат полицаи на пътя, и за хиляди километри никой не те спира. Щом влезеш в България през границата, те спират до всяка табела за населено място, до всеки храст, в който се крият. И със, и без причина.

Тази система в България е само инструмент, с който ще одерат кожата на шофьорите с по-високи цени на застраховки. А няма да раздадат справедливост в застраховането.

32% от шофьорите са агресивни, 133 хил. от шофьорите са терористи на пътя, съобщи назидателно пред телевизиите зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Демек – „Сега ще ви увеличим застраховките, като сте непослушни”. Всички шофьори трябва да се чувстваме виновни. Получава се така, че КАТ тормози всички шофьори, а агресивните продължават да са агресивни, защото не са хващани или са се измъквали с рушвет.

Според СБА 80% от шофьорите правят нарушения, но половината не са хващани на пътя. Това означава следното – половината от всички са хващани. И тази половина от шофьорите трябва да се готви да плаща два-три-четири пъти по-високи застраховки. Ето това трябва да обяснят от телевизиите. Ако има там някой, който служи на обществото, а не е стойка за микрофон.

Георги Николов, e-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране