06.01.2015 | 6:38
Камерън агитира с плакат менте
На него фигурира пейзаж от Германия, представен за британски

Британският министър-председател Дейвид Камерън използва в своята предизборна кампания плакат със снимка, изобразяваща път от околностите на германския град Ваймар, пише германският в. Велт.

Както гласи една поговорка, първата жертва на войната е истинатаСъщото важи за предизборните надпревари – както се вижда например от започналата през уикенда кампания във Великобритания, където след четири месеца предстоят избори. Но горко на този, който лъже, защото когато нещата се разкрият, доверието в него бива подкопано, отбелязва изданието.

Въпросният плакат на Консервативната партия на премиера Камерън изобразява разцъфнало поле, през средата на което минава започващ с британското знаме път, над който е изписан основният предизборен лозунг Да продължим по пътя към по-силна икономика, а под него с по-малки букви пише 1,75 милиона повече хора на работа. 760 000 повече предприятия. Дефицит наполовина, посочва вестникътБританският министър на финансите Джордж Озбърн обяви по телевизията: Това е британско изображение, британски път.

Но в основата му, както се оказва, стои снимка, направена през 2008 г. от германския фотограф Александър Бурцик и показваща пейзаж в околностите на родния му град ВаймарТя се намира в архив на агенция Гети имиджис.35 процента от изображението идва от моя оригинал, каза Бурцик. Небето и други елементи са взети от другаде, заяви той. Трийсет и пет процента – това приблизително съответства на съдържанието на истина в твърдението, написано на плаката на консерваторите, изтъква вестникът.

Евродепутатът от Консервативната партия Даниел Ханан написа в Туитър: И какво ако снимката е взета от Германия? Това е напомняне, че нашата икономика е на път да настигне германската след 25 години.Може би когато приеме германската канцлерка Ангела Меркел на Даунинг стрийт тази седмица, Камерън ще се върне на пътя на реалността, отбелязва Велт.

Междувременно Бъкингамският дворец опроверга информацията, че кралица Елизабет Втора се е срещала с жената, която обвинява принц Андрю, че я е използвал като сексуална робиня, когато е била непълнолетна, предаде РИА Новости.Американката Вирджиния Робъртс подаде иск в съд на щата Флорида, в който твърди, че средният син на кралица Елизабет Втора принц Андрю е сред хората, които са я използвали като сексуална робиня в края на 90-те години на миналия век – началото на ХХI.

По думите й американският банкер Джефри Епстийн я е принуждавал да прави секс с негови приятели, когато е била на 17 години. Сред тях е посочила и принц Андрю.Според бащата на ищцата Скай Робъртс кралица Елизабет Втора веднъж се била срещала с Вирджиния, когато тя е била в Лондон.Нямаме данни за такава среща е заявил представител на Бъкингамския дворец, цитиран от телевизионния канал itv. Още миналата седмица от Бъкингамския дворец категорично опровергаха и информацията за сексуална връзка на херцога на Йорк Андрю с непълнолетна.

Принц Андрю и преди е бил обвиняван, че се е срещал с жертвите на банкера Епстийн и може би е знаел, че са били използвани като сексуални робини. За първи път обаче сега срещу принца е подаден иск в съда. Самият Епстийн, признал връзка с 14-годишно момиче, през 2008 г. бе осъден на 18 месеца лишаване от свобода, от които излежа 13. През 2011 г. принц Андрю опроверга информацията, че е имал каквито и да било сексуални контакти с момичетата на Епстийн.

Обама го наричал „Брато“

барак обама

Междувременно Дейвид Камерън разказа, че президентът на САЩ Барак Обама го нарича понякога “брато” (на английски “Bro”). Това съобщиха медии в Обединеното кралство. Не се посочва впрочем как Камерън нарича в отговор стопанина на Белия дом, отбелязва ТАСС.Според Камерън Обама смята отношенията между днешните лидери на Великобритания и на САЩ – както официалните, така и личните – за по-близки и от връзките, свързвали навремето Желязната лейди Маргарет Тачър (1979-1990) с президента Роналд Рейгън (1981-1989) или Тони Блеър (1997-2007) с Джордж Буш младши (2001-2009 г.).Камерън изразява съгласие с оценката на Обама. Очаква се по-късно този месец британският премиер да направи посещение в САЩ, отбелязва ТАСС.В британско-американските отношения не са нещо рядко неформалните изказвания, в които се използват жаргонни думи. Заради тях местни политически наблюдатели понякога стигат доста далеч в изводите си за “специалните двустранни връзки” между Великобритания и САЩ, твърди руската агенция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране