24.10.2018 | 0:01
Каракачанов крепи Симеонов във властта
Лидерът на НФСБ продължи с обидите, нарече протестите срещу себе си "тюрлюгювеч"

Призивите за оставката на Валери Симеонов не срещнаха подкрепата на коалиционния му партньор Красимир Каракачанов. В опит да се закрепи управлението, лидерът на ВМРО подкрепи колегата си и заяви, че въпреки гаврата към майките на деца с увреждания, оставката му не е на дневен ред. Спешно свиканият от Каракачанов коалиционен съвет на „Обединени патриоти“ бе бойкотиран от лидера на „Атака“ Волен Сидеров. След едночасов разговор със Симеонов Каракачанов повтори тезата на Бойко Борисов, че оставка в момента би означавала „да съборим правителството, което не е решение“.

Във фейсбук Сидеров обяви, че не вижда логика да присъства на съвета. „НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ“, липсата си атакистът, който ден по-рано поиска на вицепремиерския пост Симеонов да бъде сменен от друг представител на патриотите.

Каракачанов продължи да плаши, че оставката на лидера на НФСБ щяла да върне на власт ДПС и БСП. В опит да оневини Симеонов той разказа как вицепремиерът надълго и нашироко му обяснил какво е искал да каже за майките и как не е имал предвид да ги обижда. Каракачанов смята, че оставката не е алтернатива, но все пак посъветвал Симеонов да подбира малко по-внимателно думите си. Двамата стигнали до извода, че правителството върши работа.

С ехидна усмивка Симеонов препоръча на журналистите да прочетат внимателно какво е казал за майките и ги обвини, че думите му са извадени от контекста. „Валери Симеонов не е изрод. Има очи на главата си и видимо се вижда, че част от децата имат физически недъзи. Те са с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че ще кажа, че тези деца се преструват“, изригна той към представителите на медиите. Той обясни, че не вижда причина да се извини затова, че някой не го е разбрал какво е искал да каже. Според него майките са получили всичко, което са поискали, и за него е необяснимо защо продължават да протестират.

Малко преди коалиционния съвет вицепремиерът свика брифинг в МС, на който отново обиди протестиращите майки. По думите му протестът им приличал на „тюрлюгювеч“. За пореден път заяви, че няма да подаде оставка, а поводът за краткия му брифинг бяха информациите за контрапротест в негова защита. Той се впусна да благодари поименно на организаторите – Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, Национално гражданско сдружение „Българска домашна ракия“, Националното обединение на младите фермери, КРИБ и др. После ги призова да отменят контрамитинга, защото се чувствал „достатъчно уверен“, а не било редно да оказват уличен натиск и да блокират София като протестиращите майки.

Стана ясно, че законопроектът за хората с увреждания влиза на първо четене в парламента в петък. В него се предлагат 150 млн. лв. допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за бизнеса за наемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за фирмите да приспособява работни места за тях. Работодателите се обявиха против квотите и получиха подкрепата на Симеонов. В парламента на първо четене, като втора точка в петък, влизат и двата законопроекта за личната помощ, внесени от БСП и „Воля“.

Протестите на майките на деца с увреждания с искане за оставка на Симеонов продължиха и вчера. В понеделник те обявиха, че няма да спрат да протестират, докато вицепремиерът не си тръгне от правителството. Довчера над 7000 души подкрепиха и петицията в интернет за оставката му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране