07.02.2021 | 16:09
Къс от ледник смаза язовир в Индия
Над 100 са жертвите на наводнението

Около 150 души са изчезнали и се смята, че са мъртви, след като къс от ледник се стовари в река, захранваща язовир и предизвика огромно наводнение в Северна Индия, предадоха световните агенции.

При падането на огромното парче от близкия глетчер в река Дхаулиганг, нивото ѝ рязко се е покачило и е предизвикало скъсване на язовирната стена и водата се е изсипала от водоема през долината към щат Утаркханд в Хималаите. Повредена е и електроцентралата.

Това наложи евакуацията на близките селища, но около 150 души са изчезнали и се смята, че са станали жертва на жестокото наводнение. За над 50 работника на язовирната стена се счита, че са били отнесени от придошлите води и са мъртви. Техни колеги са били спасени, но вероятно жертви на наводнението са станали и селяни, които са пасли кравите си или са търсели дърва край реката, захранвана от ледника.

Спасителни екипи бяха ангажирани в търсенето на хората.

След приливната вълна нивото на реката остава с метър по-високо от обичайното, но намалява.

В Утаркханд в Хималаите има често наводнения и рязко покачване на нивото на реките. През юни 2013 г. рекордни валежи предизвикаха катастрофални наводнения там, които отнеха живота на около 6000 души. Тогава потоци от скални и кални маси затрупаха къщи, пометоха сгради, пътища и мостове. Бедствието бе наречено „Хималайското цунами“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране