06.07.2024 | 10:53
Касим Дал прогнозира “жестока битка” между Доган и Пеевски
За кризата, в която се намира ДПС в момента, вина носи и вторият председател Джевдет Чакъров

Временното примирие между Ахмед Доган и Делян Пеевски е само привидно, а между двамата предстои “жестока битка” – това коментира пред БНР Касим Дал, бивш зам.-председател и учредител на ДПС, който напусна партията през 2010 г.

“Тези двама председатели на ДПС, като се приемали да оглавят ДПС, трябва да знаят, че в Устава на партията има място на почетния председател и той определя политиката, той санкционира листите за избори. Щом приемат това нещо, значи в ръцете на Доган са плюсовете”, каза Дал в интервю за Илия Вълков.

Той иронично препоръча на Ахмед Доган сам да поеме отговорност за грешките си, а да не търси посредници като бившия ректор на УниБИТ Стоян Денчев, когото нарече човек от “дълбоката, паралелна държава” заради мрежата на влияние на Държавна сигурност.

Никой не може да му помогне. И Пеевски е от тези среди“, коментира Касим Дал. По думите му – самият Доган е “начертал пътя” за възхода на Делян Пеевски във властта, а това е била една от причините за раздора им през 2010.

“Пеевски никога не е работил с хора, не е партиен работник. Той действа брутално и това личи – до каквото се е допрял, всичко е разрушено. Примерът е КТБ, Булгартабак, Лафка. В политиката човек трябва да се научи да казва не “аз”, а “ние”. Когато работиш с хора, трябва да се съобразяваш с техните искания”, каза Дал.

За кризата, в която се намира ДПС в момента, вина носи и вторият председател Джевдет Чакъров, смята Касим Дал. “Остана ням във всичко това, което се случи. Може би ако беше на мястото си, нямаше да се случи това нещо”, каза той.

Дал посочи, че и Бойко Борисов “работи заедно с Пеевски”, като даде пример с назначенията на новите областни и зам.-областни управители в Кърджали, Хасково, Търговище, Разград и др.

Касим Дал остро разкритикува действията на ПП-ДБ в периода на 49 Народно събрание, когато коалицията допусна публичната намеса на Делян Пеевски във властта (още докато той не беше председател на ДПС) заради конституционните промени.

Според Дал – ППДБ трябваше изрично да заявят, че отказват да работят с хора от ДПС, санкционирани от САЩ по Закона Магнитски. Останалите хора от парламентарната група на Движението са можели да сътрудничат за по-голямото мнозинство, смята той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране