19.03.2020 | 22:17
Кирил Домусчиев: Ние, болните от коронавирус, не сме чумави
Съсобственикът на Нова тв готов да дари животоспасяващо лекарство за COVID-19 на заразените у нас

„В края на седмицата си пуснахме тест за коронавирус. Оказа се отрицателен. Състоянието ни обаче се влошаваше, Оказа се, че имаме двустранна бронхоплевмония“. Това разказа пред Нова телевизия собственикът на медиата и шеф на КРИБ Кирил Домусчиев, който бе диагностициран с коронавирус. Вторият тест, след като постъпих в болницата, се оказа положителен, добави той.

На съпругата на Домусчиев 4 теста са отрицателни, това доказва, че жените не се заразяват толкова често, колкото мъжете, посочи още той. След една седмица може да се направи допълнителен скенер и да видим какво е развитието на заболяването.

„Върнах се преди десетина дни от Франция. Още там усетих лека настинка. Прибрах се вкъщи и си направих едноседмична карантина, като съответно се лекувах със стандартните лекарствени средства. Съпругата ми също вдигна висока температура и в крайна сметка си пуснахме тестове за коронавирус, които се оказаха отрицателни. В неделя решихме пак да си направим преглед и скенер на белите дробове. Най-близката болница до нас беше „Софиямед“. Оказахме се с двустранни бронхопневмонии. Веднага бяхме хоспитализирани“, коментира Домусчиев.

„За щастие, децата са добре. Те също имаха температура, но тестовете показват, че са здрави“, посочи още той.

Запитан дали е възможно ако се окаже, че някъде има разработено лекарство срещу коронавирус и то дава добри резултати, то да дойде на производствените линии в България, Кирил Домусчиев отговори: „Тъй като по цял ден гледам NOVA, днес гледах много внимателно предаването с позицията на френските доктори и учени относно хлорохиновия фосфат. С това се третирам и аз. Това е един от продуктите, който се е доказал и в момента е номер 1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за третиране на болни от коронавирус. За съжаление, в България той отдавна не се внася. Това е продукт, който е срещу маларията“.

„Във всички държави, в които аз търсих да купя за себе си или е много трудно да се намери, или е изчерпан от аптечните мрежи, или е забранен да се изнася“, обясни още Домусчиев.

„Смятам, че нашите власти и Щабът трябва да се обърнат към българските фармацевтични производители на хуманни лекарства, тъй като нашите заводи произвеждат ветеринарни порудкти и няма как ние да реагираме, но според мен това е доста стар продукт, на над 60 години е това лекарство“, каза той. И допълни: „Надявам се, че колегите от хуманната фармация ще успеят да реагират бързо. Пред това време правителството трябва да направи съответинте контакти с Германия, Франция и Индия“.

„Аз лично съм предприел една инициатива с моите контакти и с някои от големите фармацевтични компании. Опитвам се да ги убедя да ми продадат определено количество хлорохиновия фосфат, който искам да даря на Националния щаб. Надявам се, че усилията ми ще се овенчаят с успех, за да могат всички, които имат нужда от този продукт, да се третират с него“, заяви Домусчиев.

„Благодаря на медиците, които наистина показват много голяма грижа и не се страхуват да лекуват един болен от коронавирус, тъй като това е една паника, която смятам, че не е нормална и не е редна – доктор да се страхува да лекува болен от коронавирус. Ние не сме чумави“, категоричен бе Домусчиев.

„Смятам, че по-рано от две седмици няма как да ме изпишат, но след една седмица ще може да се види дали има някакво подобрение, евентуално да се направи допълнителен скенер и да се види как е развитието на болестта и какъв е резултатът от третирането с продуктите, с които в момента разполагат“, коментира още той.

„Препоръчвам на всички хора да не се паникьосват, това не е чума, но е една наистина много сериозна и неприятна болест. Затова най-важното е всички да спазват стриктно наложените карантини и забрани. Когато не са на работа, да си стоят у дома, да ползват всички предпазни средства в комуникацията си с околните и да поддържат висока лична хигиена“, каза Кирил Домусчиев.

„Адмирации към правителството, към прокоратурата и към Кризисния щаб за навременните и адекватни мерки. Гледайки как се мултиплицира при нас заразата аз смятам, че ние се справяме сравнително добре спрямо много други държави по света“, категоричен бе бизнесменът.

Собственикът на „Адванс Медиа груп” поздрави и всички хора, които разбират сериозността на ситуацията и следват всички указания. „Благодарност и към лекарите, които денонощно се грижат за пациентите, както и към всички, които изпълняват служебните си задължения в секторите на различните производства“, допълни той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране