29.03.2020 | 18:56
Китай победи коронавируса, обяви официално края на мандемията
Ръководителят на изследванията на инфекциозни заболявания в САЩ прогнозира до 200 000 жертви

Китай обяви официално края на епидемията на своята територия, предава РИА Новости. Разпространението на коронавирусната инфекция е прекратено, обявил Ми Фен, официален представител на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването.

По данни към 28 март потвърдените случаи на заразени са по-малко от 3000, уточнил представителят на брифинг. По последни данни, в от началото на епидемията в Китай са установени 75 576 оздравели пациенти и 3300 починали, пише агенцията.

Бебе на възраст под 1 година е починало от коронавуриса в американския град Чикаго. В ход е пълно разследване на смъртта на детето, обявиха здравните власти в щата Илинойс. Досега се смяташе, че COVID-19 не е фатален за малки деца и бебета. „Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разпространението на този смъртоносен вирус. Според данните в американския щат Илинойс възрастните са най-рисковата група за усложения при коронавируса и над 85% от смъртните случаи са на хората над 60 г.

Американският президент Доналд Тръмп се отказа окончателно от идеята да постави под карантина най-засегнатите от коронавируса щати Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Той обаче обяви, че е поискал от Центъра за контрол на заболяванията да публикува „строго“ съобщение, с което да се ограничи влизането или излизането от тези щати, но без да се затварят. Броят на заразените с COVID-19 в САЩ вече е 123 750, починалите са 2227, а излекуваните – 3231. Само в Ню Йорк са над 52 000 от инфектираните или около половината случаи в цялата страна.

Най-известният американски учен по темата обяви днес своята прогноза, че пандемията от коронавирус може да отнеме от 100 000 до 200 000 живота в Съединените щати, предава в същото време БГНЕС. Д-р Антъни Фаучи, който ръководи изследванията на инфекциозни заболявания в Националния здравен институт, каза за Си Ен Ен, че моделите, предсказващи милион или повече смъртни случаи, „почти сигурно са извън реалността“. Но Фаучи, водещ член на коронавирусната група на президента Доналд Тръмп, бързо добави: „Не искам да заставам твърдо зад това … Това е толкова движеща се цел, че може лесно да се сгреши и да подведем хората.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране