19.03.2016 | 0:01
Клатим доверието с отвращение – твърде нехигиенично
Шизоекзодус и Р. Петков

Радио “Фокус”: Предлагам ви да започнем с коментар на искането от Парламентарната група на ГЕРБ от премиера Бойко Борисов да оттегли хората на Радан Кънев от всички постове в държавата.

Румен Петков, АБВ: Ние от АБВ неколкократно поставяме въпроса за шизофренната ситуация, в която се намира кабинетът и част от формата, който излъчи и подкрепяше правителството, защото господин Кънев и ДСБ са едни от основните критици на кабинета и то твърде безпардонно, твърде грубо, твърде некоректно. Същевременно имат много силни, много открояващи се гласови позиции – тези две неща за нормалния политически живот, за почтената политика са несъвместими. Даже аз бях дотам наивен да си мисля, че обявата на господин Кънев, че ДСБ излиза в опозиция щеше да бъде последвана от множество оттегляния от изпълнителната власт и от други органи, но явно там почтеността не е на дневен ред и не сред отличителните характеристики на партията като цяло, защото и в енергетиката ДСБ има изключително силни позиции, в Министерство на външните работи, т.е. има неща, които отвращават българския гражданин от политиката и основните носители на тези некоректни, необясними и ненормални действия на ДСБ. В този смисъл даже липсата на реакция от страна на министър-председателя е озадачаваща. Неслучайно започнах с това, че ние от АБВ многократно сме поставяли този въпрос.

РФ: Наемате ли се да определите политическото поведение на господин Радан Кънев и неговите цели съответно?

РП: Не, не се наемам, защото пак казвам – там няма грам политическа почтеност. Там са една сюрия, една камара от шуро-баджанашки назначения и очевидно, че съществуването на Демократи за силна България се осмисля от участието им в определени властови сектори. Защо примерно не са се ориентирали към културата, а към енергетика? Този въпрос всеки почтен българин трябва да си го зададе. Но аз не бих могъл да коментирам такова поведение, защото то е всичко друго, но не и политика. То, пак казвам, е поведение, което отвращава от политиката.

РФ: Наемате ли си да прогнозирате дали се очакват сътресения в Реформаторския блок, а и оттам в цялата коалиция?

РП: Самият Реформаторски блок трябва да изчисти своето лице, да изчисти визията си за бъдещето и да ясно кой къде е. Другото е несериозно. Другото е, как да кажа, тази шизофренна ситуация, която отвращава българския гражданин от политиката. Ние можем да вземем 100 решения за санкции при неучастие в избори, да задължим българския граждани да гласува, но с такова поведение само носим отвращение.

РФ: Реформаторите обаче като че ли не искат да поканят господин Радан Кънев да си тръгне от коалицията, защото смятат, че това ще наруши стабилността им.

РП: Аз не мога да говоря от тяхно име и най-малко знам мотивите им да не се разделят с господин Кънев и неговата дружинка. Това е техен проблем, но министър-председателят не трябва да допуска това да стане проблем на държавната и нейното управление.

РФ: Може ли при това положение да кажем, че коалицията е стабилна, тъй като господин Кънев за пореден път успя да взриви бомба в публичното пространство?

РП: Взривил е бомба, защото министър-председателят се поддава на такъв тип натиск. Аз съм го давал и друг път примера – значи, когато трябваше да бъде избран Иван Иванов от ДСБ за председател на ДКЕВР, господин Кънев много активно участваше в политическия диалог. Когато обаче няма да бъде негов сподвижник, човек, с който има общ бизнес, избран за председател на КЗК, тогава политическият диалог е нещо неприемливо. Е, нали всички твърдим, че искаме, настояваме да има публичен политически диалог, да има ежедневен политически диалог, да се търсят допирните точки и общите решения, които отговарят на обществения интерес. Така че тук грешката е на министър-председателя. В това ние от АБВ нямаме никакво съмнение, но пак казвам – не бих желал да затъвам в тези коментари на едно твърде нехигиенично политическо поведение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране