09.01.2020 | 15:22
Кметът на Ботевград засили Златев към прокуратурата
Иван Гавалюгов обвини бизнесмена, че всява паника с неверни данни за водата

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обвини бившия шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев, че се опитва да посее паника сред местното население, че водата в местния язовир „Бебреш“ е негодна за битови нужди и не се пречиства. Подобно обвинение срещу Златев дава основания за проверка от прокуратурата.

„Г-н Златев изрече в ефир едни неверни неща и се опита да всее под някаква форма паника в местното население, че видите ли водата от язовир „Бебреш“ е негодна за питейно-битови нужди и после не се пречиства, т.е. че вие пиете директно от язовира“, каза Гавалюгов пред бТВ. Той увери неколкократно, че водата от язовир „Бебреш“ се пречиства и е годна за питейно-битови нужди.

Преди около година депутатът от БСП Таско Ерменков бе проверяван от прокуратурата за постинг във Фейсбук. Енергийният експерт публикува информация за получена от неизвестно трето лице, че водата на София е отровена. Публикацията на Ерменков бе съпроводена с апел към институциите да вземат отношение по тази информация и ако това е фалшива новина, да я оборят.

Прокуратурата извърши проверка по чл. 326 от Наказателния кодекс, който криминализира подаване на заблуждаващи сигнали за опасност. Всичко приключи с отказ да се образува дело, защото постингът на Ерменков бе сметнат за лична интерпретация.

Преди ден Валентин Златев се опита да защити пред бТВ бизнеса на своя баща Васил, който притежава ВЕЦ „Бебреш“. Преди това кметът Гавалюгов обяви, че електроцентралата е сред основните причини за липсата на вода в язовира, което провокира проверка на прокуратурата.

Контраатаката на Валентин Златев не закъсня. Пред бТВ Валентин Златев обясни, че разполага с документи, че местното ВиК дружество отчита използването на 2.5 милиона кубика вода, а от населението на общината се събират пари за 9 млн. куб. Това ставало със знанието на кмета.

„Излиза, че само 10% от населението на Ботевград плаща вода по сметки, а това не е така. Действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода, а плаща на държавата за 2 млн. (кубика) и останалите пари са присвоени за лично облагодетелстване. Минимум от 2016 г съществува тази схема. Вече са образувани две наказателни дела, които са установили изтичане на пари в брой и през фиктивни договори за резервни части и неправомерни средства за лично облагодетелстване“, каза Златев.

След това той обясни, че кметът на Ботевград е олигарх.

Иван Гавалюгов оспори твърденията на Златев за ползваната и фактурираната вода. Той обясни, че дружеството няма как да ползва повече от 2.5 милиона куб.м. вода от язовира, защото няма разрешение за това. По-късно през деня излезе съобщение на партия МИР, която подкрепя кмета. В него Гавалюгов е цитиран да казва, че официалното потребление от населението от общината за последните две години е 1.2 млн. кубика на година.

Кметът казва, че във Валентин Златев вижда човек, чийто интереси са накърнени. Според Гавалюгов собствениците на ВЕЦ „Бебреш“ искат да ползват язовира приоритетно за производството на ел. енергия и печалба.

Проверка на държавните „Напоителни системи“ обаче обяви, че микро хидроцентралата не работи от септември 2018 г., след като инспекции от преди това установили, че тя е ползвала повече от разрешените ѝ количества вода от язовир „Бебреш“. Преди ден и фирмата, притежаваща ВЕЦ-а, обяви, че той не работи от година и половина и няма как да е причина за източването на водоема.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране