27.02.2019 | 0:01
КОЙ прати марката „Булгартабак“ в небитието
Подобно на авиокомпания "Балкан" и "Кремиковци" тютюневият холдинг се превърна в синоним на бандитската приватизация у нас

След 70-годишна история „Булгартабак холдинг“ уверено прави последните си крачки по пътя на авиокомпания „Балкан“, станала един от синонимите на бандитската приватизация у нас. Тютюневото дружество спира да съществува. На негово място ще се появи „Български инвестиционен холдинг“.

Смяната на името трябва да бъде гласувана на извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 11 април, става ясно от Търговския регистър. Ако промяната бъде потвърдена, това ще бъде краят на тютюневия холдинг, който бе сред пазарните лидери в региона и позната марка не само в региона, но и в Близкия изток допреди продажбата му през 2011 г. Тогава холдингът стана притежание на регистрираната в Австрия фирма „БТ Инвест“, чиято собственост е скрита зад офшорки, които според различни медийни публикации са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

„БТ Инвест“ плати 100.1 млн. евро за активите. След това само за седем години компанията загуби значителна част от пазарния си дял и бързо стана ясно, че собствениците имат съвсем други цели. През 2015 г. „Булгартабак“ затвори цигарената си фабрика в София, а през 2017 г. продаде всички разработвани с години марки цигари за над 100 млн. евро на „Бритиш Американ Табако“ (БАТ).

В началото на 2019 г. компанията прекрати дейността и на една от големите цигарени фабрики на Балканите – тази в Благоевград. За тези години името на тютюневия холдинг, който допреди приватизацията бе известен на международните пазари не само като продавач на цигари, но и на тютюни, бе замесено в доклад за контрабанда в Турция. Докладът за „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда“, бе изготвен през 2017 г. от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) и изпратен до Интерпол. У нас той бе неглижиран въпреки обществения и политически отзвук. Същата година – месеци преди този скандал, стана ясно, че БАТ вече ще произвежда закупените марки от „Булгартабак“ в Румъния, част от които дори ще сменят брандовете си.

Според приватизационния договор „Булгартабак“ има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България или дължи неустойка в размер на платената сума по приватизационния договор.

През годините след приватизацията на „Булгартабак“ холдингът започна да се занимава с редица други дейности за сметка на тютюневата. Софийското му цигарено предприятие, което бе разположено на огромен терен на апетитно място в относителна близост до широкия център на столицата, бе съборено и вече е пред застрояване. Според последния публичен консолидиран отчет на холдинга към края на 2017 г. близо 40% от приходите му от продажби са от млечни продукти с марката „Лакрима“ и на електроуреди в магазините „Техномаркет“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране