30.09.2015 | 0:02
Кой съдра байрака, кой миксира знака?…
Слугинажът на леля Мариана като една интимна трансмисия

Клипче от предизборната кампания на ДПС взриви обстановката – турски певец изпълнява турска любовна песен върху мелодията на българската песен за Райна Попгеоргиева, като първо изпява куплет с българския възрожденски текст. Заваляха политически декларации и люти клетви в соц. мрежите. В сутрешния блок на НТВ Юлиан Георгиев (ВМРО) и Царицата на синтаксиса Мариана Георгиева (ДПС) се хванаха за гушите (образно) на тема – има ли гавра или няма гавра в този предизборен акт. От цялото надвикване успяхме да измъкнем няколко изречения.

***

Мариана Георгиева: …Това е явлението в културната интимност от Възраждането, която е запазена.

Юлиан Георгиев: …Когато откриваш предизборна кампания на една турска партия, която обслужва турските интереси, а не българските; когато имаш слуги българи, които им служат – като г-жа Георгиева; които служат на турската държава… Може да не се чувстват слуги, но са такива. Щом ви харесва за Райна Попгеоргиева да се пее на турски, много ясно означава какво ви е мисленето.

МГ: Значи искам да кажа, че освен колегата проф. Аретов, който отбелязва това, че тези сластни песни за душата, въпреки че са в разрез с революционната норма, се превръщат в музикални предпочитания на българския национализъм от 19 в., академик Кауфман, който между впрочем навърши достолепните 90 години преди дни, и който е ваш съгражданин, и който е академик музиколог, етномузиколог, има изследване от 80-е години в списание “Български фолклор”, където изследва мигриращи музикални мотиви…

(Професорката бива прекъсната, при което това, както и много други сложносъставни изречения, остава недовършено. Тече спор дали турският и българският текст са “миксирани” в предизборното изпълнение.)

ЮГ: Електоратът на ДПС харесва много миксирането на песни!

МГ: Не е миксиране, това е невежество да говорите така. Цитирах ви професор, цитирах ви академик ваш съгражданин, чиито 90 г. в сряда от 17:30 в библиотека Любен Каравелов в Русе ще честваме, за вас ще бъде полезно и подходящо да отидете да се дообразовате, за да се държите политически интелигентно!

ЮГ: Според вас имало ли е турско робство или не е имало? Аз нямам нужда вие да ми определяте нормата на държание по никакъв начин.

МГ: Имате нужда, защото вие си позволявате мене да ме определяте като слуга. Не съм слуга. Аз съм член…

ЮГ: На турска партия.

МГ: Не е вярно. ДПС е българска партия, либерална партия.

ЮГ: Обслужваща Ердоган.

МГ: Българска национална партия, либерална, която има своя международен паспорт!

ЮГ: Вие защитавате ли българите зад граница, ме интересува?

МГ: Вие сте несистемна партия, която в докладите на международни организации е маркирана като нацистка партия с неофашистко говорене.

ЮГ: Маркирана е от доносите, които сте изпратили.

МГ: Вие сте слуга – на евроизборите слуга на ББЦ, на парламентарните избори – слуга на НФСБ. Вие избирате слугинажа като трансмисия към парламента. Самостоятелната ви презентация е твърде неподходяща и архаична, какъвто е и езикът ви. Ето за това става дума!

ЮГ: Г-жо Георгиева, прочетете малко историята, прочетете какво е правила ВМРО. Като казвате, че сме нацисти, искам да си направите справка в историята да видите ВМРО участва ли в спасяването на българските евреи! А не помня турското население в България да е участвало, и имамите, в спасяването на българските евреи.

МГ: Моля ви се, Турция е участвала в спасяването на вашия лидер Ванче Михайлов след деветнайстомайския преврат 1934 г.! И когато разбира за заговора за неговото убийство, моли България да участва в екстрадирането в САЩ! И България мълчи тогава за вашия лидер Иван Михайлов!

ЮГ: Той се казва Иван Михайлов, а не Ванче.

МГ: Да, и аз това казах – за вашия лидер Иван Михайлов. Той има и много други имена, с които се подвизава в своята революционна биография…

(…) (С голям зор водещите успяват да закрият предаването.) (…)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране