18.10.2019 | 23:57
Кой ще е следващият шеф на БФС?
В списъка е и Любослав Пенев, който загуби тежко от Михайлов на изборите през февруари 2018 г.

Българският футболен съюз (БФС) предприе стъпка към големи промени. Президентът Борислав Михайлов, който беше на поста 14 години, подаде оставка. Временно начело на футболния съюз застава Михаил Касабов. Той заяви, че ще работи за това по най-бързия начин да се свика и организира извънреден конгрес.  “Конфликт с държавата в момента има, но той ще бъде преодолян”, отчете също Касабов и каза, че в новата си роля ще търси бързо среща с министъра на спорта Красен Кралев, за да разбере какво е необходимо, за да се изгладят отношенията.

Какво предстои

Скандалите около мача на националния отбор с Англия доведоха до трусове, които не само събориха Михайлов, но и ще доведат до извънреден конгрес. Очакванията са той да се проведе през февруари или март 2020 г.  Тогава за президент ще могат да се кандидатират и хора, които в момента не са в изпълнителния комитет на футболния съюз. “Кандидатите за президент се предлагат от футболните клубове членове и изпълнителния комитет на БФС. Предложенията се представят в деловодството на БФС най-късно 15 дни и се публикуват най-малко 10 дни преди датата на провеждане на конгреса”, гласи правилникът. На конгреса клубовете, които са членове на БФС, определят президента.

Кои са имената

Сега големият въпрос е кои ще са кандидатите за президентския пост. Досегашните вицепрезиденти Касабов и Атанас Фурнаджиев заявиха, че нямат намерение да се включват в надпреварата. Първият заместник на Михайлов и негов бивш съотборник Йордан Лечков каза: “Защо да си разкриваме картите още от сега”. Не се знае дали някой от останалите членове на досегашния изпълнителен комитет би се впуснал в изборите.

В последните месеци в спортните среди се заговори, че министърът на младежта и спорта Красен Кралев е гласен за поста.  Друг вариант е неговият съветник и бивш футболен национал Гошо Гинчев, който играе и за ветераните на “Витоша” (Бистрица). Споменава се и името на футболния мениджър Лъчезар Танев.

И тримата са близки до министър-председателя Бойко Борисов. В последните дни той се включи в темата, като няколко пъти заяви, че неговото правителство къса връзките си с това ръководство на футболния съюз. Затова и евентуалното издигане на някой от тях изглежда логично.  В списъка е и Любослав Пенев, който загуби тежко от Михайлов на изборите през февруари 2018 г., но засега кандидатурата му изглежда по-малко вероятна. Кандидат за президент на последния конгрес беше и Ивайло Дражев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране