07.09.2020 | 0:20
Коментар на Захарова под снимка с Вучич разгневи Сърбия
"Ако са ви поканили в Белия дом, а са сложили стола ви така, че все едно сте на разпит, седнете като на втората снимка. Който и да сте"

Напрежение между Белград и Москва след пост на говорителят на руското външно митистерство Мария Захарова във Фейсбук. Коментарът, който разгневи Сърбия, бе под снимка на президента Александър Вучич в овалния кабинет в Белия дом при срещата му с Доналд Тръмп.

Захарова публикува късно снощи във Фейсбук две снимки – едната как Вучич седи на обикновен стол в центъра на Овалния кабинет лице в лице с Тръмп, който е седнал зад бюрото си; а другата снимка е кадър от известна сцена от филма „Първичен инстинкт“, в която актрисата Шарън Стоун също седнала на стол и премята крака от едната страна на другата. А коментарът на говорителката е: „Ако са ви поканили в Белия дом, а са сложили стола ви така, че все едно сте на разпит, седнете като на втората снимка. Който и да сте.“

На това остро реагира директорът на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич. „Не ви позволявам да нападате горда Сърбия! Не ви е срам!“, написа той в „Туитър“. И припомни, че Вучич никога не е изричал дори една грозна дума за Русия и даже веднъж чакал час и половина Путин да го приеме.

Захарова дописа поста си във „Фейсбук“ с молба за извинение. Но посочи, че не била разбрана правилно. Критиките ѝ всъщност били към Тръмп и неговото високомерно поведение към Вучич.

По-късно ТАСС предаде, че президентът на Сърбия Александър Вучич е информирал по телефона руския министър на външните работи Сергей Лавров за резултатите от срещата си завчера във Вашингтон с косовския премиер Авдула Хоти с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп.

Руската агенция цитира съобщение на ведомството на Лавров, според което двамата са потвърдили стремежа към развитие на отношения на стратегическо партньорство между Сърбия и Русия. В съобщението не се споменава нищо за напрежението, породено от коментара на Захарова.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране