24.02.2016 | 22:02
Коментираме нешироко и с полуотвращение – доверието е по-силно от логиката
Глашатайни и загадки

Виктор Николаев, НТВ: …Енергично започвам с първия въпрос и той е свързан с куршума за премиера, получен в плик, и негова снимка. Заплаха срещу Пеевски. То пък в един и същи ден дойде тази информация. Малко бяха пакетирани двамата като застрашени и охрана от НСО…

Румяна Бъчварова, МВР: Първо, искам да кажа, че това не е тема, която е добре широко да се коментира, защото заплахи към личности, отделни личности, особено политически, винаги е имало, има. Ние ги проверяваме тогава, когато се появят, най-прецизно, и комисията преценява дали се налага да има допълнителна охрана, или отново да се въведе охрана. Тази част от нашата работа малко се разшумя в последно време, защото заради този политически проблем, който се случи с охраната на Лютви Местан, и около вътрешнопартийните проблеми в една партия се наложи да дадем тази информация. Затова сега също главният секретар даде такава информация за лица, които до този момент не са били охранявани.

ВН: Пеевски, например, от НСО не е бил охраняван. Въпросът беше защо МВР го съобщава, като ето, вие казвате: “Не е хубаво да се говори”, ама МВР го съобщи.

РБ: Защото беше направен опит да се спекулира с охраната на г-н Местан и решението беше да се даде информация и в този случай, за да не се прави прецедент от предишния сюжет. По-добре бихме работили, ако тази практика остане, както преди, нали, не се съобщава, но общественият интерес е много висок. Що се отнася до премиера, той е изключително важна личност. Има случаи на заплахи срещу него, ние ги проверяваме във всички случаи, но това не може да бъде проблем на политическия живот. (…)

ВН: Има обаче политически коментари, че това е евтин пиар… Така, да е жертва (Борисов), да се види за обществените поръчки как е застрашил интереса…

РБ: Бих казала, че едва ли човек, срещу когото има заплаха, ще използва това за пиар. Няма логика в това. (Всъщност има желязна популистическа логика – б.р.). (…)

ВН: А как се отнасяте към коментарите, че се ползват по принцип охраната (от НСО), и вас ви охраняват като министър, за контрол, за събиране на информация, да се знае кой къде е, с кого се среща, какво прави, така да се държи…

РБ: Пак ще го повторя – нашите служби работят изключително професионално. Всеки опит да се тълкува по този начин, да се спекулира на базата на някакви хипотези, не е коректен и към службите, и към полицията, за да дойда на темата за полицията, защото трябва да има контрол и критичност към тяхната работа, но доверието помага повече, отколкото този род коментари.

ВН: Да коментираме сега въпроси, които засягат сигурността вече на всички граждани, не само на ВИП персони, успели бизнесмени, министър-председатели и депутати. Онзиденшният случай в един от големите софийски молове – дързък, казаха някои, по-дързък от всякога, от всички подобни, с автомати, с калашници, маскирани. 400 000 лева плячка и това не е един случай, а усещането е, че има активизиране. В Средец имаше такъв случай. Има ли повече престъпност, откакто Румяна Бъчварова е вътрешен министър, е въпросът?

РБ: Аз не искам да разделям тези процеси на мандати, но това, което мога да кажа, че на базата на реално регистрираните случаи, един такъв грабеж не може да бъде скрит от общественото внимание.

(…) (Относно битовата престъпност) мога да уверя всички граждани, че работещите в МВР и ръководството на МВР в момента полагат максимални усилия да се гарантира тази сигурност на гражданите. Няма как това да се отнася за всички и изцяло да успеем да преодолеем този проблем в рамките на сегашната законодателна рамка, в рамките на нашия опит и съобразявайки ситуацията с броя на нашите служители. Но усилията, желанието да го направим е изключително силно. Искам да уверя гражданите, искам да им кажа, че повече доверие към служителите ще помогне повече.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране