04.02.2015 | 21:54
Комичен депутат предлага още привилегии за чиновниците
ДПС реши да брани Сапунджиева, която иска държавен апартамент

Крайно време е да се помисли за Закон за привилегиите на държавните служители. Тази екзотична идея е лансира депутатът от ДПС Митхат Метин пред колегите си от правната комисия и правосъдния министър Христо Иванов.

Поводът е случаят с бившия зам.-министър Сабрие Сапунджиева и ведомствения апартамент, който според министерството обитава без правно основание. Сапунджиева дори беше назначена по заместване като секретарка в Софийския административен съд, без да се иска съгласието на Висшия съдебен съвет. От министерството обаче са категорични, че макар и на нова длъжност, която й позволява да ползва ведомствен апартамент, тя трябва да кандидатства наново заедно с останалите желаещи. Апартаментът е бил ремонтиран с пари от “Фонд затворно дело” за 46 хил. лв.

Четин Казак от ДПС пледира, че Сапунджиева е дългогодишен държавен служител с много заслуги. Той засипа министър Иванов с въпроси по случая и получи обещание за писмени отговори. В защита на Сапунджиева се изказа и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е бил областен управител на София.

Емил Димитров-Ревизоро (ПФ) иронично обясни, че е бил и държавен служител, и зам.-министър и също има големи заслуги. Той предложи да прехвърли апартамента си на дъщеря си, “за да може тя да получава наем от него”.

Министър Иванов обясни, че към Сапунджиева ще бъде подходено както към всички останали. Закон за привилегиите обаче не бил в приоритетите на министерството. Днес се очаква Висшият съдебен съвет да разпореди проверка на всички назначения на съдебни служители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране