12.01.2021 | 11:52
Конгресът гласува отстраняването на Тръмп, ФБР предупреди за „въстание“
Въоръжени протести са планирани във всичките 50 столици на отделните щати, както и във Вашингтон

Ако Конгресът се опита да отстрани президента Доналд Тръмп преди 20 януари, ще избухне „огромно въоръжено въстание“. Това предупреждение се съдържа във вътрешен бюлетин на ФБР, цитиран от ABC News. Според бюрото за разследване, въоръжени протести са планирани във всичките 50 столици на отделните щати, както и във Вашингтон.

Федералното бюро за разследване е получило информация за групировка, която планира „нахлуване“ в сгради на местните, щатските и федералните съдилища и власти, ако президентът бъде отстранен от длъжност преди 20 януари, деня на встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

„ФБР получи информация за разкрита въоръжена групировка, която планира пътуване до Вашингтон на 16 януари. Те а предупредили Конгреса, е ако се опита да отстрани президента чрез 25-та поправка на Конституцията, ще избухне „огромно въстание“, пише в бюлетина.

Федералните правоохранителни органи са посъветвали политическите власти да увеличат мерките за сигурност в цялата страна след атаката срещу Капитолия от 6 януари.

Днес се очаква Камарата на представителите да разгледа искането за отсраняване на Доналд Тръмп. Резолюцията, внесена вчера от демократите, беше веднага блокирана от републиканеца Алекс Мууни от Западна Вирджиния и тогава демократите внесоха текст на обвинение към президента Доналд Тръмп, което е първа стъпка към втора процедура за импийчмънт на президента. Този път обвинението е в „подстрекаване към бунт“.

Резолюцията, подкрепена от над 200 демократи, твърди, че с поведението си на 6 януари Тръмп „е показал, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му се позволи да остане на поста си“.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън обсъди с американските депутати въпроси, свързани с възможния импийчмънт на Доналд Тръмп. „Говорих с някои хора от Сената днес“, каза Байдън. „Мисля, че президентът Тръмп не трябва да остане на власт. Точка“, предава буквално словата на Байдън неговата пресслужба.

Най-малко 218 конгресмени от Демократическата партия са обещали подкрепа за резолюцията за импийчмънт, съобщава „Политико“, отбелязвайки, че има достатъчно депутати, които да одобрят документа, когато той бъде гласуван в Камарата на представителите на САЩ, предаде БНР.

В резолюцията има само едно обвинение – подбуждане към бунт. Авторите на документа са убедени, че Тръмп с поведението си в деня на безредици в Конгреса на САЩ „демонстрира, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му бъде позволено да остане на поста си“.

Както отбелязва „Политико“, председателят на парламента Нанси Пелоси (демократ от Калифорния) даде да се разбере, че ще постави документа на гласуване, ако самият Тръмп не подаде оставка или бъде отстранен от длъжност чрез прилагане на 25-та поправка към Конституцията на САЩ. По-рано „Вашингтон пост“ съобщи, че гласуването на резолюцията за импийчмънт може да се проведе в Камарата на представителите още в сряда.

Ако документът бъде одобрен в долната камара, Сенатът ще трябва да се заеме с въпроса за импийчмънта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране