07.01.2021 | 12:15
Конгресът утвърди Байдън за президент на САЩ
Доналд Тръмп обеща мирно предаване на властта

Макар че безпрецедентното нахлуване на привърженици на Доналд Тръмп в Капитолия забави с няколко часа процедурата по утвърждаване на победата на Джо Байдън, Конгресът все пак успя да изпълни тази задължителна стъпка. Сенатът и Камарата отхвърлиха исканията на Тръмп за анулиране на електоралните гласове в полза на Байдън в Джорджия и Пенсилвания.

Сенатор Ейми Клоубъшар съобщи, че “Джо Байдън и Камала Харис ще бъдат президент и вицепрезидент според резултатите от бюлетините“. Вицепрезидентът на САЩ и председател на Сената Майк Пенс потвърди, че Джо Байдън “е получил 306 гласа, а Тръмп е получил 232 гласа“. Преди няколко дни Доналд Тръмп разпространи невярната информация, че вицепрезидентът има силата да промени резултата от вота и трябва да направи това по време на заседанието на Конгреса за утвърждаване на новия президент. “Обявяването на изборните резултати от председателя на Сената се счита за достатъчно основание за избора на президент и вицепрезидент“, каза Пенс.

Новоизбраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камала Харис ще встъпят официално в длъжност на 20 януари.

След официалното потвърждение на изборните резултати президентът Тръмп заяви, цитиран от Си Ен Ен, че решението „представлява краят на най-великия първи мандат в президентската история“.

“Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите ме измъчват, въпреки това предаването на властта на 20 януари ще стане мирно“, заяви Тръмп в изявление.

„Винаги съм казвал, че ще продължим борбата, за да гарантираме, че се отчитат само законни гласове. Въпреки че това е краят на най-великия първи мандат в историята, то е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика“, каза Тръмп, повтаряйки за пореден път неверните втърдения за манипулации с изборните гласове, които подтикнаха разгневената тълпа да щурмува Капитолия, в резултат на което четирима души загубиха живота си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране