07.03.2021 | 8:37
Контролен изстрел в главата за наследника на ВИС
Весо Дебелия перял парите на групировката срещу 10%, държал туристическия сектор

Веселин Стоименов – Весо Дебелия, е едно от знаковите имена в подземния свят и считан за един от наследниците на силовата групировка ВИС. Но които го познават, казват че никога през всичките години не е ходел с охрана. Бил е сигурен, че никой няма да смее да му посегне. До фаталната вечер на 7 януари 2016 г.
Тогава Весо Дебелия тръгва на гости при своя позната. Жената живее в блок 19 до баровски комплекс на “Симеоновско шосе” в София. Изстрелите във входа прозвучават в 20 ч внезапно и висаджията няма никакъв шанс да реагира. Шест от куршумите попадат в тялото. Контролният седми е в главата.

Името на 51-годишния Веселин Стоименов никога не е било свързвано с престрелки, наркотици и рекет – все неща, с които ще се запомни групировката ВИС. Той не е съден, няма криминални регистрации въпреки, че е един от най-приближените хора на Георги Илиев. В края на 90-те години му е бил препоръчан като добър мениджър, който може да управлява инвестиции. Илиев го ценял заради изключителния му нюх към финансови операции.

Висаджии твърдят, че именно Стоименов е човекът, който е препирал милионите на силовата групировка чрез офшорни компании и фирми, регистрирани във Великобритания. Отговарял за туристическия бизнес на ВИС в Бургаско. Явявал са на търгове за парцели в Слънчев бряг и Несебър от името на фирми, свързани с групировката – “Сохо”, “Венис”, “Айсберг 02”, “Алфа кар”, “Интертур” – Несебър.

Всичко вървяло добре до 25 август 2005 г., когато след мач на “Локомотив-Пловдив” президентът на клуба Георги Илиев идва в едно от любимите си заведенията на Слънчев бряг – “Буда бар”. В разгара на купона пред очите на десетки свидетели снайперист убива боса, с което започва разпадът на ВИС.

Бизнесът обаче, не бива да се изгуби и трима човека, между които и Стоименов, поемат различните клонове. Весо Дебелия управлява хотелите, наследени от вдовицата Мая Илиева – “Дюн”, “Орел”, “Астория”. През 2012 г. фирмата му “Венис Марина” печели търг за лодките за разходка на туристи по река Ропотамо. Въпреки че мястото е резерват, година по-късно Дебелия започва да излива бетон за заведение до кея. Това взривява общественото мнение и концесионерът РИОСВ – Бургас, прекратява договора с фирмата.

В началото на 2014 г. процедурата за избор на наемател по времето е обявена за незаконосъобразна от Бургаски административен съд, решението е потвърдено по-късно и от ВАС, но петте катамарана на Стоименов продължават да возят туристи и по това време няма сила, която да ги отстрани от реката. Самочувствието на Весо Дебелия има основание. Според неофициална информация, той е човекът, който юридически е извършил ликвидацията на ВИС, разпределил активите ѝ и пререгистрирал дружествата є в нови фирми.

Според хора от групировката, Стоименов започнал да се чувства като нов собственик на хотелите и затова не изключват с неговото самочувствие да е наранил болезнено конкуренцията, която организирала отстраняването му.

Убийците, които дебнели във входа на блок 19 са били двама, а трети – шофьорът им, ги чакал в паркиран автомобил БМВ. Имали са информация точно по кое време вечерта Стоименов ще отиде на гости. Стрелял е само единия убиец с пистолет “Макаров”, другият е имал готовност да се включи, ако има засечка. След разстрела двамата спокойно излезли и се качили в БМВ-то. Автомобилът потеглил към Студентски град, където малко по-късно бил намерен опожарен без регистрационни номера. По-късно стана ясно, че е откраднат от Пловдив, вероятно специално за убийството.

Трупът на Весо Дебелия е бил открит от приятелката му, която се обадила в полицията.

Криминалистите работиха по няколко версии за екзекуцията, но така и не разкриха убиеца. Основната бе – засегнати бизнес интереси включително и на другите наследници на частите от бившата групировка. През фирми, регистрирани в британски офшорни зони, Дебелия е прал голяма част от незаконните приходи на ВИС. Най-вероятно е бил заподозрян, че след смъртта на Георги Илиев е криел истинския процент на разходите и е прибирал част от парите – поне 10 процента за себе си. Те не изключваха и вероятността Стоименов да се е забъркал с чужденци, които да е измамил с пари, или да не е изпълнил договорки към тях. Появи се и версия, че е станал жертва на дългогодишните войни между мутрите в Слънчев бряг. Същата 2016 година, но шест месеца по-късно – в началото на юни, висаджията Митьо Очите си облече бронежилетката и придружаван от авери нахлу в заведението “4you” и бе посрещнат от бившите сикаджии на Божо Кравата с дъжд от куршуми.

Всеки теглел чергата

Опитаха да възродят империята

През септември 2014 г. в публичното пространство гръмна новината, че ВИС се възражда. Анонимен мъж с маска, представящ се като Росен Карана, каза пред Нова телевизия, че се цели възобновяване на бизнеса в хотелиерството, ресторантьорството и транспорта, но нямало да има застраховки. Той беше категоричен, че именно групировката е спасила българското Черноморие от мутри от бившите съветски републики, които се опитвали да го превземат.

Пред декември същата година въпросният Карана беше зверски пребит, а във фейсбук се появи съобщение: “Възраждането върви по план, напук на клюкарите и мишките, благодарим на всички! Да живее ВИС!”.

Година по-рано в социалната мрежа се събраха бивши висаджии с грандиозни планове, но така и не се стигна до възраждане на структурата. Според бивши нейни членове, всеки се спасявал поединично, а наследниците на Георги Илиев се интересували само от себе си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране