05.05.2020 | 14:48
Коронавирус е имало във Франция още през декември
Информация за това кой е бил първият случай на Covid-19 е от ключово значение при установяването как се е разпространил коронавируса

Пациент, диагностициран с пневмония на 27 декември в Париж, фактически е бил заразен с коронавируса, заяви неговият лекар, предаде Би Би Си. Д-р Ив Коен каза пред френски медии, че взета тогава проба неотдавна е тествана и е дала положителен резултат за Covid-19.

Пациентът, който напълно се възстановил, посочил, че не знае как е пипнал вируса, тъй като не е бил в някой заразен район. Информация за това кой е бил първият случай на Covid-19 е от ключово значение при установяването как се е разпространил коронавируса.

Какво се знае за новия случай?

Д-р Коен, който оглавява Бърза помощ, на болници край Париж, обяви, че пациентът е бил 43-годишен мъж от Бобини, североизточно от френската столица. Той показал симптоми, които по-късно ще станат основни за коронавируса, включително суха кашлица, треска, затруднено дишане.  Мъжът бил приет в болница на 27 декември, четири дни преди офиса на Световната здравна организация в Китай да бъде информиран, че за случаи на пневмония с неизвестен причинител са установени в град Ухан.

Френският пациент заявил, че не е пътувал, преди да се разболее, предаде БНР. Д-р Коен каза, че две от децата на мъжа също се разболели, но съпругата му не показала никакви симптоми. Той посочи обаче, че жената на пациента е работила в супермаркет край летище „Шарл дьо Гол“ и може да е влязла в контакт с хора, пристигнали от Китай. Тя казала, че „често клиенти идвали директно от летището, носейки куфарите си“.

„Чудим се дали тя е била асимптоматична“, каза д-р Коен и призова да се проучи тази възможна връзка.

Важен ли е случаят?

Досега първите три случая на коронавируса във Франция бяха потвърдени на 24 януари. От тях два бяха на хора, които са били в Ухан, а третият – на близък семеен член. Позитивният тест на мъжа от Бобини предполага, че вирусът е присъствал във Франция доста по-рано, което би променило досегашното схващане за разпространението му. Засега се смята, че първото предаване на Covid-19 от човек на човек в Европа е била на германец, заразен от китайски колега, посетил Германия в периода 19-22 януари. САЩ неотдавна преразгледаха графика за разпространение на коронавируса, след като аутопсия в Калифорния показа, че първата смърт, свързана с Covid-19 в страната е бил в началото на февруари, а не в края на този месец.

СЗО „не е изненадана“

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че изобщо не е изненадващо, че се появиха съобщения за по-ранно от очакваното огнище на коронавирус във Франция през декември миналата година. Затова СЗО призова другите държави да проучат всички съмнителни случаи, възникнали преди Китай да съобщи за първият си случай на Covid-19 на 31 декември 2020 г. Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви на брифинга на ООН в Женева, че „това дава изцяло нова картина на всичко, свързано с коронавируса. Подобни данни ще помогнат за по-доброто разбиране на потенциалното разпространение на вируса Covid-19“. Линдмайер също така отбеляза, че и други възможни по-ранни случаи могат да възникнат след повторно тестване на по-стари проби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране