17.05.2020 | 11:04
Костов: Кабинетът се справя с кризата
Активните случаи обаче продължават да растат, отбеляза бившият министър-председател

България се справя с кризата сравнително добре, но само на фона на високата смъртност в някои европейски страни, това заяви бившият министър-председател Иван Костов в ефира на БНР.

„За да разберем дали се справяме гледаме още два показателя. Първият е активните случаи – този брой при нас не пада. Вторият важен показател е клиничните случаи – те също не падат“, обясни Костов.

Добре беше НОЩ да има по-ясни параметри на здравната картина и да ползва национаната статистика, т.е. хора, които могат да четат статистика, обясни Костов.

Кабинетът имаше широка палитра икономически мерки, заяви Костов. Правителството трябваше да изпреварва събитията, опитва се да го прави – то прави както прави всяко правителство. Няма откъде да се вземат пари за да се дадат на всички нуждаещи се, не може всичко да се подпомага, да се субсидира. Всичко друго е популизъм, обясни Костов.

Мярката с падането на ДДС за ресторантьорите е много неадекватна, тя нарушава балансите на данъчната система, категоричен е Иван Костов. Защо точно на този сив сектор се дават тези облекчения, това е обидно, категоричен е бившият министър-председател. Държавата не може да върне хората в ресторантите, в хотелите, докато те не получат сигурност. А сигурност може да има само ако паднат активните случаи, ако клиничните случаи намалеят. Правителството няма как да компенсира спада, потребителите могат, заяви Костов.

„Сега в България има 1700-1800 бензиностанциите. Държавата иска да построи 100 бензиностанции за които да похарчат около 250 млн. За какво е това – да се харчат излишни пари за излишни бензиностанции“, попита Костов? Той изрази съмнение, че ЕК ще погледне с добро око на това желание на правителството.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране