14.03.2015 | 18:49
Костов отрече да е имал милион в КТБ – били 155 000 лв.
Едната му дъщеря имала договор със свързана с Цветан Василев фирма за изследвания за рискове пред бизнеса

Бившият министър-председател Иван Костов заяви, че ако има шанса, би приел да се върне в политиката отново.  „Бих влязъл отново и бих направил това, което направих до 2001 година. След това трябваше да проявя повече характер и да напусна. След това трябваше да дойдат други хора“, каза Костов в предаването „Комбина“ по Нова телевизия.

Бившият лидер на СДС и основател на ДСБ изрази съжаление, че не е направил повече за семейството си в тези години и че не се е върнал по-рано към преподавателска работа. „Политиката е окоп, в който се браниш и нападаш. Това изобщо не е луксозно място. Там няма шведска маса. Там трябва да стоят хора, които имат сили“.

Иван Костов отрече да е бил част от задкулисието и да е помагал на Цветан Василев и КТБ. Отрече да е имал над един милион лева във фалиралата банка. „Това не е вярно. Трябваше да ви донеса бележката – сумата е 155 хиляди.“ Едната му дъщеря имала договор със свързана с Цветан Василев фирма за изследвания за рискове пред бизнеса. Това било университетска работа, а не задкулисие, обясни Костов. „А и какво бих могъл да направя, след като не съм в политиката“, попита бившият премиер.

Според него, фалитът на КТБ е създал изключително сериозен риск за финансовата система на страната и вече няма значение кой го е направил. Миналата година Костов каза, че Ахмед Доган е виновен за събарянето на банката.

Иван Костов обясни, че ако днес е министър-председател, не би теглил нов дълг, а би извършил необходимите реформи. „Големият въпрос е да се направят тези реформи, че да не се стига дотам. След като няма воля за тези реформи, бюджетът непрекъснато ще приключва на дефицити“.

Според Костов, реакцията по темата е била „паническа и истерична – абсолютно ненужна. Проблемът не е в този дълг, а защо държавата системно харчи много повече, отколкото събира“. Костов посочи два сектора с най-належащи реформи – натовареният фиск, който трябва да плаща много по-високи разходи, и енергетиката, която е натрупала дълг от 3,3 милиарда лева.

Четиринайсет години след като напусна премиерския пост, Иван Костов призна, че „много хора злоупотребяваха в политиката за лично облагодетелстване – не само от ляво, но и от дясно, и в СДС“.

За себе си каза, че би искал да бъде запомнен с една дума – реформатор.„Едно е да си политик, друго е да си държавник, съвсем трето е да си рефоратор. Това са сериозни разлики. Кураж да се правят реформи се събира много трудно“. Иван Костов определи за най-голямата грешка в живота си, че е напуснал училището за летци в Украйна на втората година и се върнал в България, за да следва икономика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране