29.04.2020 | 14:09
Котката на Путин излезе от изолация
Все още се изследва възможността мацораните да пренасят COVID-19

Сибирската котка с име Мир, която беше собственост на президента на Руската федерация Владимир Путин е поставена под карантина, съобщава ТАСС. Той я подари през февруари 2012 г. на губернатора на японската северна префектура Акита, Норихисе Сатаке,

Карантината се наложила, тъй като тези животни също са заплашени от заразяване с новия коронавирус, разказа самият губернатор, в къщата на който е в изолация и Мир.

„Бяхме много разтревожени от новината, че случаи на заразяване на домашни котки с новия коронавирус са били регистрирани в САЩ“, каза Норихисе Сатаке. „Ето защо ние направихме така, че тя да не общува с никого, освен с членовете на нашето семейство. Наистина се надяваме бързо да приключи настоящата ситуация, в която заплаха от инфекция има и при хората, и при животните.“

Мир има страхотен апетит, силен и весел е, има спокоен характер. Той се разбира перфектно с шестте други котки, с които живее сега. „Това е специално за мен същество – душата ми се отпуска, когато видя муцунката му“, споделя губернаторът.

През лятото на 2012 г. губернатор Сатаке подари на Владимир Путин кученце от японската порода акита-ину, с която е известна префектурата му, в знак на благодарност за помощта, която Русия оказа на Япония след катастрофалните природни бедствия през март 2011 г. – най-мощното земетресение в историята на страната с авария в атомната електроцентрала Фукушима-1. Кученцето получи името Юме (Мечта).

В отговор от Москва бе получено рошаво пепеляво коте, което в Япония получи името Мир. Този подарък бе избран, след като стана известно, че губернаторът обича котките повече от кучетата. Поради строгите японски закони, през 2012 г. светът беше принуден да премине под карантина в специалната зона на международното летище Нарита в Токио. В продължение на шест месеца персоналът на руското посолство редовно посещавал котката, носейки й подаръци – различни лакомства и играчки. След карантината котето се заселило в дома на губернатора.

Префектура Акита се намира в северната част на главния японски остров Хоншу. Населението й е малко под 970 000 души, основно заето със селско и горско стопанство и риболов.

По-рано в няколко страни, включително САЩ и Китай, бяха открити случаи на инфекция с коронавирус при домашни животни, включително котки. Изследователите обаче смятат, че заразяването на човек от животно е малко вероятно.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране