01.03.2019 | 19:48
КПКОНПИ остави на Горанов и апартамента, и министерството
Скандалният министър бил поел всички разходи по жилището на бизнесмена Иван Сариев

На финансовия министър Владислав Горанов няма да му се налага да напуска политиката. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ликвидира тази опасност като не откри никакъв конфликт на интереси във факта, че министърът живее в апартамент, даден от кръстника му Иван Сариев.

След решението на КПКОНПИ Горанов ще може да запази и поста си, и жилището си. „Ако се окаже нещо нередно, ще напусна политиката. Жилището нямам никаква причина да го напускам, защото нищо нередно не съм извършил по моите разбирания“, закани се преди десетина дни Горанов. Интересен детайл е, че това изказване е направено на 19 февруари, ден преди КПКОНПИ да вземе решението, с което не установява нарушение. Самото решение обаче бе публикувано чак на 1 март.

Данъци и сметки

Министърът може и да не плаща наем за луксозния си апартамент от 180 кв. м. в столичния квартал „Изток“, но е поел всички разходи по имота, установила е КПКОНПИ. Той е представил пред комисията доказателства за плащани сметки от 2012 г. до края на 2018 г., когато стана ясно какъв апартамент обитава със семейството си. За жилищното положение на

финансовия министър се разбра, след като бяха приети нови законови текстове, задължаващи висшите чиновници да декларират и чуждото имущество, което ползват. Така се разбра, че от 6 години Горанов живее със семейството си в апартамент в комплекс, построен от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Официално жилището се води собственост на съпругата на кръстника му Иван Сариев – Снежана.

Пернишки трус

При изслушването си пред КПКОНПИ Горанов е представил старата си версия за преместването в кв. „Изток“. Министърът е обяснил, че преди това е живеел със семейството си на 10-тия етаж. При пернишкото земетресение от 2012 г. обаче съпругата му много се уплашила. „Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището. В неформален разговор Горанов е споделил за това с И.С. и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент същото не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му в процесното жилище“, пише в решението.

Няма поръчки, няма проблем

Фирми на Сариев, на родителите му или на съпругата му не са участвали в обществени поръчки на финансовото министерство през последните 10 години, откакто Горанов заема висши постове там, установила е антикорупционната комисия. За същия период тяхна фирма е имала сключен договор с община. Това също не е проблем.

„Всяка община има собствен бюджет и съгласно Закона за общинските бюджети тези средства се управляват от органите на местното самоуправление и местната администрация. Общините не са второстепенни разпоредители с бюджета по бюджета на Министерството на финансите. Те управляват независимо своя бюджет, поради което длъжностно лице от Министерството на финансите не би могло да извърши действие по служба, с което да повлияе върху избора на изпълнител по обществена поръчка“, пише в решението.

Синът на Кръстника

Синът на Сариев е бил назначен като младши експерт във финансовото министерство, докато Горанов го е управлявал, но и тук няма конфликт на интереси, смята комисията. Той е заел мястото на друг служител, командирован за 4 години в Брюксел. Предложението за назначаването му е направено от шеф на дирекция. Сариев-младши е прекарал няколко месеца в министерството, но познанството му с Горанов не му е донесло кариерни бонуси, смятат от КПКОНПИ. Докато работел там, той „е получавал възнаграждение, което не се различава от възнагражденията, получавани от служителите, заемащи същата длъжност, в същата дирекция, за същия период не се е ползвал с привилегии, които да го поставят в различно от останалите служители положение“, установила е комисията.

И вила няма

Няма данни финансовият министър да е ползвал вила край Самоков, собственост на кръстниците му, твърди, КПКОНПИ. Става дума за къща във вилната зона „Ярема“, отново собственост на Снежана Сариева. Самият Горанов е признал, че е посещавал имота, но само като познат на собствениците му.

Кръстници, а не роднини

Владислав Горанов и кръстникът му Иван Сариев не са свързани лица по смисъла на закона, пише още КПКОМПИ. За да е налице подобна връзка, а оттам и предпоставка за конфликт на интереси, трябва двамата да са роднини – например братя, баща и син или поне братовчеди. Случаят не е такъв и затова отпада възможността да се появи конфликт по тази линия.

Всичко е точно

Горанов не е извършил действия по служба с цел да подпомогне кръстниците си във връзка с обществени поръчки например и не е свързан с тях, както изисква законът. Така остава налице само една предпоставка за евентуален конфликт на интереси – че заема висша публична длъжност. Това не е достатъчно. „Липсват обаче упражнени от лицето правомощия по служба, както и наличието на частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба от страна на Владислав Горанов. Липсата на който и да е елемент от понятието „конфликт на интереси“ обуславя извод за невъзможност за нарушаване на забраните“, установила е КПКОНПИ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране