21.03.2021 | 16:44
Лъсна нова лъжа на Борисов! Заводът на Домусчиеви ще прави ветеринарни ваксини, а не срещу Covid-19
В завода в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании
“Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас. А ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи”. Гръмкото обещание е на Бойко Борисов и е съвсем прясно – от вчера. Оказва се обаче празно, както много обещания на управляващите.

България е далеч от разработването на ваксина, която да помогне в борбата с инфекцията заяви днес пред Българското национално радио и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който “не знаел какво има предвид премиера”.

“Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид“, посочи Кунчев.

Заводът е голям. Основната му цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини. Но това е нещо в бъдеще време и няма общо с COVID-19. Тези изречения пък дойдоха от акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Изниква логичен въпрос – какви ваксини тогава ще се произвеждат след 16 месеца, че чак да се появим на ваксинационната карта като държава и много страни да си отдъхнат?

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании.

“Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини“, каза той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране