11.06.2019 | 12:57
Live TV: Днес Борисов поставя релси, слуша Zeppelin и аха да подкара влака
Премиерът обещава пътуването от София до Пловдив да отнема час и десет минути вместо сегашните три
Clubz

„Бойко Борисов Live TV“ и днес предлага интересна програма на зрителите. Този път обиколките на премиера и на антуража му, съставляващ един вицепремиер и двама министри, са посветени на жп инфраструктурата. От сутринта министър-председателят, заместникът му Томислав Дончев и титулярите в министерствата на транспорта и финансите Росен Желязков и Владислав Горанов поставят релси, общуват със строители по обекти, инспектират, отчитат свършено и планувано, в почивката слушат музика, а след нея – „подкараха“ и влака.

Всички тези дейности се разкриват от няколкото живи включвания в профила на Борисов във фейсбук. Първа спирка бе участък от жп линията София-Пловдив. По стара традиция Борисов бе зад волана, а членовете на кабинета се возеха.

„Здраво, наборе, как е? Ела те видим“ – свали премиерът шофьор на тежкотоварна машина и започна да го разпитва: „Какво караш? А бачкате ли яко?“ На пътя се изпречва и багерист. Следва сходен диалог: „Ела да те видим. Живо-здраво! Как се казваш? Каква е тая машина? Какво правите? Ама работите ли здраво? Плащат ли добре?“

Задоволен от отговорите Борисов продължава по пътя докато Желязков обяснява от задната седалка какво се строи.

Вече на място делегацията наблюдава полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин, част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути. Сега това кратко разстояние се пътува за 2 часа и 30 минути или за 3 часа – в зависимост от това дали влакът е пътнически или бърз.

„Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. След завършването на отсечката влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари“, съобщиха допълнителна информация за днешните обиколки на обекти от правителствената пресслужба.

Камера. Пак на път. Но този път министрите не обясняват какво вижда драгият зрител, защото в купето гърми великото парче на Led Zepellin “Whole Lotta Love“ – посветено вероятно на Росен Желязков, сам музикант с дори издаден албум.

Следващо видео. Пътниците пристигат на гара Пазарджик. След кратък оглед на приемното здание следва качване на влак който ще премине по трасе за скоростно движение, „изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози“.

– Кой ще кара влака? – пита Борисов машиниста.

– Аз ще го карам, ако искате вие.

– Не, не, аз нямам книжка за влак. Влади, колко влака ще купим? – обръща се Борисов към финансовия министър.

А той отговаря както приляга на един пазител на държавното ковчеже:

– Рано е да се каже

В кабината на локомотива духът е приповдигнат. И се разказва следният виц:

„Нали знаеш колко лицеви опори може да направи Бойко Борисов? – Всичките.“

– Премиерът Борисов ли кара влака? – пита жена отвън.

– Не, возиме се, успокоява я премиерът Борисов.

И влакът тръгва. Ако премиерът имаше „книжка за влак“, можеше да бъде сравнен с цар Борис, който известно е, сам е карал всякакви влакове, в т.ч. теснолинейката.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране