25.04.2016 | 0:01
Логистика на логоса: два кита си мерят непознаваемото
Смисли и визии се изсулват по терлици от контекста

Двата кита на българската политика – Ахмед Доган и Бойко Борисов, са в непрекъсната интелектуална схватка. Борба на идеи, борба на влияние, борба за умовете и сърцата. Имаме новост от бойното поле! Митичните два ятагана на Борисов се сблъскаха с двата логоса на Доган.

На Деветата национална конференция на ДПС почетният председател на Движението, образно казано, удари два логоса на трибуната. На мероприятието циркулираха различни научни материали, между които и книга на Илияна Беновска, представляваща дълъг разговор на авторката с Ахмед Доган. Тук трябва да приложим дълъг цитат, за да няма никакви смисли и визии, изсулени по терлици от контекста!

***

Въпрос: Кой сте вие, Ахмед Доган?

Отговор: И сега предпочитам да отговоря на този фундаментален въпрос за вътрешната идентичност на човека с мълчание. Но такъв рефлекс не ми отива…

Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство – с явен превес на Ахмед, но в съгласие със света на Доган. Това беше въпрос на свободен избор. Но впоследствие Доган надделя и дори се опита да обсеби Ахмед.

Двата логоса – този на философа и този на политика, търсеха общ мисловен и дейностен дискурс, но това невинаги ставаше безпроблемно.

Доган се превърна в проекция на политическия социум. Ахмед беше само подходящ култивиран материал на тази необходимост.

Постигането на нова хармония предполага смяна на екзистенциалните полюси или намиране на общ полюс на наличните полюси в друго духовно измерение, което неизбежно поражда сътресение и ново начало.

Но всъщност, може би, това е смисълът на пътя: постоянно да търсиш и намираш себе си, неуморно да пътуваш към битието и съ-битието в себе си…

Край на цитата.

***

За морфично резониращ ум нещата са ясни: двата логоса на Сокола са метафизичен отговор срещу мита за двата предника на Бойчето. Нали знаете: кой с един, кой без един – Бойко има два, като всеки един е по-дълъг от другия.

Доган отговаря с два логоса. Всеки един – по-парадигматичен от другия!

С такива логоси можеш да направиш на трески четирикрилен гардероб.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране