06.08.2019 | 11:59
„Локхийд Мартин“: България ще има най-напредналите модели на F-16
Новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО
На пресконференция представители на американската компания Lockheed Martin и на Посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите F-16, както и ползите за България от стратегическото партньорство.

Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в „Lockheed Martin“ Джим Робинсън, предаде БГНЕС.

„В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

„Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате“, обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те. След като придобие първите осем самолета, страната ни може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече България ще има голяма част от необходимото оборудване.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

„България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

Loading...
 • Анонимен каза:

  Lockheed Martin has invested significantly in the new South Carolina F-16 plant. The company expects that F-16 production at the site will create somewhere between 150 and 200 new jobs in Greenville.

  The company also notes that F-16 production supports hundreds of U.S.-based Lockheed Martin engineering, procurement, sustainment and customer support jobs and thousands of U.S. supplier jobs. Indeed, 450 U.S. suppliers in 42 states currently support the F-16 supply chain.

 • Анонимен каза:

  А защо не подпомогнат България с трансфера на технологията и произвеждането на Ф 16 в България, и без това е стара технология от която гледат да се отървът.И се създадът заводи за двигатели,радари и елецтроника. Дронове и от Турция могат да се закупят. А Турция ще си произвежда собствен самолет.

 • оставете коментар

  МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
  Коментарите подлежат на модериране.
  Правилата за коментиране