20.06.2019 | 22:23
2,2 млрд. лева е офертата на САЩ за F-16
Военният министър Красимир Каракачанов прогнозира за таван на сделката 1 - 1,1 млрд. долара

2,2 млрд. лв. е предложената цена за изтребителите F-16. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Борисов обяви поисканата от САЩ сума, докато изброяваше големите харчове, които предстоят в сферата на отбраната – за военни кораби, изтребители, бронирани машини.

Предложението за цена от страна на САЩ беше предадено в Министерството на отбраната в понеделник, но тогава не беше обявена точната сума.

В началото на юни Конгресът на Съединените щати одобри финансовата рамка за придобиване на изтребителите от България, като вместо определените от българския парламент 1,5 милиарда лева в новата рамка беше записана сумата от $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева), което вкара в обяснителен режим американското посолство и концерна Локхийд Мартин. Те увериха, че посочената цена не е крайната, а само се поставя горна граница, за да може ако се разшири програмата извън първоначално обявеното, да не се налагат промени в нотификацията до Конгреса.

Военният министър Красимир Каракачанов прогнозира за таван на сделката 1 – 1,1 млрд. долара

 

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Колкото най висока цена може да понесе България, това е и цената и която ще плати по Парньрско съюзническа НАТОВСКА ЦЕНА. И като искаш да купиш оръжив от друга страна изведнъж разбираш че вече не можеш да си закупиш резервни части или муницци за закупените самолети защото всичко трябва да закупуваш от едина страна.Пакистан е добър пример за стратегически партньорзакупил оръжие от една страна, както и Турция. След това си помисли за финансите на експлоатация и че всеки един час полет на Ф 16 самолет е 20 000 долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране