25.11.2020 | 15:04
Македония уволни шефа на МИА, нарекъл Захариева „фригидна кучка“
Зоран Иванов опита да се защити и отрече да е извършил нещо нередно, но изрази подкрепата си за решението на кабинета

Председателят на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) вече не заема длъжността след последното заседание на правителството. За намерението си кабинетът в Скопие съобщи още миналата седмица, ден след негов коментар за външния министър на България.

Зоран Иванов, който не бе журналист в държавната агенция, а бе назначен от правителството в борда ѝ, ще го напусне, след като нарече външния министър Екатерина Захариева и бившия ѝ гръцки колега Дора Бакояни „фригидни кучки“. Той има предвид двете жени заради ветото срещу македонските преговори за ЕС в понеделник (обявено от Захариева) и това на Гърция за НАТО, обявено през 2008-а (от Бакояни). Затова в неприличния му израз, с който отправя обвинения към тях, се казва „Бакояни 2008-а, Захариева 2020-а“.

Пред „Канал 5“ Иванов опита да се защити и отрече да е извършил нещо нередно, но изрази подкрепата си за решението на кабинета. Той същевременно каза, че няма по-голям пример за слово на омразата от това „някой да отрича собственото ти съществуване“, имайки предвид отношението на българските власти към македонските.

Заяви, че реагирал емоционално и вероятно е бил подведен от страстта, с която Захариева заявява на македонците: „Вие сте изкуствени.“ Гледайки ситуация, в която подобно отношение „спира бъдещето ни, седнах и пуснах (коментара – бел. ред.)“. Същевременно „македонското правителство не сбърка“ с решението за освобождаването му и уважава преценката, че е нарушен кодексът му на назначен от държавата служител в публично предприятие, обяви той в интервюто.

Иванов не управляваше агенцията, но постът му бе важен. В МИА правителството назначава и петимата души, формиращи Надзорния съвет. Управителният съвет, чийто ръководител е и генерален директор, и главен редактор на МИА, се избира – заедно със състава на Управителния съвет – от Надзорния.

Станалото повдигна отново темата за езика на омразата срещу България в македонски медии. Макар в действителност България да присъства по негативен начин основно в някои коментарни рубрики във водещите медии (а и думите на Иванов да са отправени в социалните мрежи), тонът срещу България се влошава, откакто България припомни поставените преди година условие за реално начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране