01.02.2015 | 19:21
Марковски си иска обратно 275 от картините на Цветан Василев
Колекционарът завежда дело срещу банкера

Колекционер претендира за собствеността на близо 300 от картините, изнесени от фалиралата Корпоративна търговска банка и оставени за съхранение в Националния исторически музей. Директорът на НИМ също твърди, че негови приятели си търсят откраднатите картини сред тези, които са прибрани от трезора на Цветан Василев.

В началото на тази година прокуратурта иззе колекция от картини на банкера Цветан Василев от трезора на централата на КТБ. Те бяха преместени за съхранение в Националния исторически музей. Бяха превозени с камион, нает от прокуратурата на няколко транша, а броят им достигна близо 300. „Аз казах много пъти, че Националния музей е просто един гаредроб, който е поел на отговорно съхранение картините”, заяви директорът на НИМ Божидар Димитров.

Картините се намират в една от най-старите и защитени зали, строена по времето на Тодор Живков. Част от творбите са на големи български художници като Васил Стоилов, Дечко Узунов , Златю Бояджиев.

„Съдбата на картините, трябва сега една комисия, назначена от министър Вежди Рашидов да установи, първо дали са автентични, после каква е тяхната художествена и историческа стойност. Мисля, че това е най-лесната задача – последната. Ако са автентични, т.е оригинали, те би трябвало да отидат в т. нар. български Лувър или Националния музеен комплекс”, обясни проф. Димитров.

Много от картините носят лично посвещение и става ясно, че са подарени по различни поводи на банкера. Досега частни лица не са предяввявали претенции към творбите.

„Много хора, чиито картини са откраднати, частни лица ми се обадиха, за да видят дали е възможно да потърсят откраднатите си картини в тази колекция, но без разрешение на прокуратурта няма как да ги допусна да ровят”, заяви Божидар Димитров.

И екипът на bTV не беше допуснат да снима картините, извън избраните от служителите на музея с обяснението, че се прави заради мерките за сигурност.

За общо 275 картини от трезора на КТБ колекционерът Игор Марковски твърди, че са негова собственост. В предаването „120 минути” по bTV той показа договор за съхранение на картините, сключен между него и самия мажоритарен собственик Цветан Василев, а не банката КТБ, подновен последно през 2014 г. В документа Василев фигурира като „довереник”. „Договорът е за 400 картини, като през годините те са били различен брой”, обясни Марковски.

Колекционерът е син на писателя Миле Марковски. Завършва актьорско майсторстов във ВИТИЗ и играе на сцените на театъра в Търговище и театър „Сълза и смях”. Участвал е в много филми, сред които „Деца играят вън” и „Войната на таралежите”. След 1990 г. е един от най-известните радиоводещи в България, бил е и водещ на „Всяка неделя”. В края на 90-те завършва и мениджмънт в УНСС и основава аукционна къща. Занимава се с колекциониране и продажба на произведения на изкуството. През 2010 г. е арестуван по време на търг на български художници. Заради ареста води серия от дела срещу държавата, като печели всички.

Игор Марковски е наследил колекцията си от картини от дядо си. „Дядо ми беше поет и общественик, идва през 60-те години, идва от лагера в Голи Оток. Идва тук, за да отпътува за САЩ, поканен от тогавашния председател на Обединените нации. По молба на Тодор Живков остава тук. През 1986 г. ми оставя1263 броя картини. Сега те са много по-малко, през годините съм продавал и заменял”, обясни той.

Колекционерът се запознал с Цветан Василев преди близо 15 години, когато КТБ организира конкурс за портрет на Атанас Буров и избира да изложи картините от него в галерията на Марковски. „2-3 години по-късно, търсейки място, в което да съхранявам тези картини, стигнах до него”, обясни той.

Колекционерът твърди, че три пъти се е опитвал да вземе картините си от КТБ, преди банката да фалира, но охраната в Централния офис на банката не го допускала. Той изрази и възмущение от начина, по който произведенията на изкуството са били изнесени от банката.

„Когато се изземват картини, това става с протокол в присъствието на изкуствовед и реставратор, а не в камионетка и с прехвърляне с латексови ръкавици и после – „на гардероб” в НИМ, както чувам. Да не се случи така, че след време да ми върнат копия”, посочи Игор Марковски.

Колекционерът ще съди лично Цветан Василев, защото договорът му за съхранение на картините е лично с него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране