11.03.2016 | 19:26
Мегаскандал: Братът на съпредседателя на ДПС Четин Казак замесен в контрабанда на цигари
Депутатът от ДПС Делян Пеевски е на върха на престъпния канал за финансиране на кюрдските терористи, Казак е в сянка, твърдят турски сайтове и вестници
Метин Казак със съпругата си.

Турскоезичният сайт „Балканлар“ (“Балкани“, б.а.) в публикация от последните дни прави ужасяващо скандална връзка между канала за финансиране на терористи от Работническата партия на Кюрдистан (известна със съкращението ПКК) и българския посланик в Катар Метин Казак който е брат – близнак на съпредседателя на ДПС Четин Казак. Парите пък идвали от контрабанден трафик на цигари, производство на „Булгартабак“.

Според твърденията в текста, депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на този трафик, а посредник и покровител е именно Казак. Сайтът се позовава първоначално на информация в Анадолската агенция, тиражирана наскоро. „Сред контрабандните стоки в Югоизточна Турция цигарите заемат челното място. За незаконния трафик се ползват мулета и катъри, като само едно животно може да пренесе близо 3000 пакета цигари, като печалбата е между един и два долара на пакет. Така ако 500 животни средно на ден транспортират стоката, дневната печалба на контрабандиста достига 4, 5 млн. турски лири, а месечната – 140 млн. лири.

Терористите от сепаратистката групировка ПКК таксуват едно муле на средна стойност 100 долара. По този начин само за месец те от своя страна трупат 4 млн. лири приход, а годишно – до 1, 2 млрд. лири“, пише в свое разследване Анадолската агенция, цитирано от „Балканлар“.
В сайта обаче стигат по-далеч и посочват източника на контрабандните цигари. Това е българският тютюнев холдинг „Булгартабак“, управляван от депутата от ДПС Делян Пеевски, който пък, от своя страна, е известен с връзките си с мафията.

Пеевски, заедно с лидера на ДПС в сянка Ахмед Доган, управляват въпросния канал, се казва в текста. Всъщност това била и действителната причина неотдавна Турция да наложи забрана на двамата да влизат на територията й. Която до момента обаче официално нито е потвърдена, нито е отречена от южната ни съседка. Вестник „Тюркие“ пък посочва данни от доклади на турското разузнаване, според които сепаратистите се финансират именно от нелегалния трафик на наркотици и български цигари, а средствата отиват за закупуване на оръжия и боеприпаси.

През 2015 г. при специализирани полицейски операции в провинциите в Източна и Югоизточна Турция са иззети 143 239 425 пакета контрабандни папироси. Продажбите им са концентрирани обаче не само в граничните със Сирия райони, но и в Истанбул. Изданието уточнява, че повече от половината незаконно влезли цигари се произвеждат в „Булгартабак“. „От България те се трансферират в Дубай, откъдето контрабандистите ги пренасят в Северен Ирак, а после нелегално и в Турция през източните и югоизточните окръзи. Местните хора купуват тези цигари заради ниската им цена, но всяка цигара се връща като бомба или куршум за войниците и полицията ни“, пише „Тюркие“.

Заглавието на публикацията е повече от категорично: „Българските контрабандни цигари пълнят касите на ПКК“. Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ пръв у нас се зае в серия от публикации да търси истините за нелегалния трафик на български цигари. Една от тях се позовава на турския всекидневник „Миллиет“, който през май 2015 г. излезе с водещо заглавие по темата и със същите разкрития – че голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от „Булгартабак“.

„Като основен източник е цитиран подробен доклад на турското Министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните. В Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул в съответствие с контрабандните дейности, според последните данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK), съобщи всекидневникът „Милиет“. Освен това бяха засечени тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа ПКК, се казва в доклада“, отбеляза „Бивол“ като цитира статията в турския вестник.

И още: „Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространени в цялата страна, главно в Истанбул, според официалния доклад.
Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията „Булгартабак”, която продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, се казва в доклада.

Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани. Инспекторите също установили, че фирмата посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак”, се посочва още в доклада. При двустранни срещи между българските и турски служби многократно са постъпвали оперативни данни от съседите ни за тези марки цигари и техния производител. От наша страна обаче винаги е следвало подозрително мълчание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране