10.03.2015 | 21:40
Меси забъркан в скандал с изчезнали милиони
Съмненията са за финансови машинации, свързани с фондацията на футболиста

В нов финансов скандал бе забъркан супепрзвездата на „Барселона“ и националния тим на Аржентина Лео Меси, който и без това има проблеми с данъчните власти в Испания. Разследване на германското списание „Шпигел“ показва, че парите от благотворителните мачове, които фондацията на нападателя организира в цял свят, съвсем не отиват за обявените цели. Следователи от данъчните служби в Испания вече разследват играча, а немското издание се добра до документи, които доказват подобни твърденията.

През 2013 г. са организирани 6 мача под наслов „Битката на звездите – Меси и приятели срещу останалия свят“. В тях освен Лео, зрителите видяха съотборника му в „Баселона“ Хавиер Машчерано, вратаря на бразилския национален отбор Жулио Сезар, бившия френски национал Тиери Анри и други знаменитости. Цените на билетите за тях не са никак малки – на ст. „Солджър фийлд“ в Чикаго най-евтините струваха по $55, а тези за ВИП ложите – 2500. Дошли са над 25 000 фенове. А организаторите твърдят, че част от приходите ще отидат като помощ за деца бежанци от Сирия, както и за подпомагане на деца от Аржентина, страдащи от нелечими болести. Твърди се, че всички футболисти играят без пари.

Мачът в Чикаго е последният от серията, организирана от фондацията на Меси. Преди това звездите преминават през Богота и Меделин (Кол), Лима (Перу), Канкун (Мек) и Маями (САЩ), където също играят мачове, носещи сериозни приходи. И сега се появяват опасения, че почти цялата сума отива в джобовете на играчи, агенти и дори на самия Меси. Следователите от Испания са установили, че повече от $1 млн. са преведени в сметка на банка в Кюрасао – остров в Карибския басейн. Те достигат и до главния промоутър на срещите – аржентинеца Гийермо Марин, който е сред най-близките приятели на бащата на Меси – Хорхе.

Именно Марин придобива правата върху организирането на 6 срещи на фондацията „Лео Меси“ през 2012 и 2013 г., като после ги препродава на други промоутъри. Търговските права на двата мача в Колумбия са прехвърлени на компанията „Тотал Консиертос“ от Богота. Свидетел твърди, че за това Марин е получил 4 млн. долара. Самият той по време на разпитите от испанските следователи през юни миналата година признава, че е прехвърлил $1.3 млн. в сметка на Първа международна банка в Кюрасао. Едва $300 000 са изпратени на фондацията на футболиста. Общите приходи от 6-те двубоя са $7.9 млн., което означава, че липсват $7.6 млн. Марин обаче отказва да каже какво се е случило с тях.

Самият Меси също е привикан от испанските следователи още през 2013 г. в Барселона. Футболистът твърди, че постъпленията от 6-те мача са отишли за благотворителни цели. И отрича да е получил пари. Колегите му от „Барселона“ Жозе Пинто, Хавиер Машчерано и Даниел Алвеш също отричат да им е било платено, за да участват. Категорични са, че са го направили заради доброто им приятелство с Лео.

„Шпигел“ обаче се добира до доказателства, че това не отговаря на истината. Изданието разполага с документи от компанията „Иможен Депортива“, чието седалище е в Буенос Айрес. Фирмата е собственост на същия Гилермо Марин и на 15 март изпраща имейл до нападателя на „Борусия“ (Д) Роберт Левандовски, с който го кани да участва в отбора на Лео Меси за срещите. Полякът е поканен за шоу мач в Лос Анжелис, който по-късно е отменен. За да стане предложението по-впечатляващо, в поканата са посочени имената на други футболисти, приели вече участие. Сред тях са Серхио Агуеро, Дидие Дрогба, Златан Ибрахимович, Сеск Фабрегас и Антонио Касано.

В офертата са включени два билета бизнес класа за играчите, настаняване в 5-звезден хотел и парична компенсация. Следва нов имейл от „Иможен Депортива“, в който е пояснено какво означава тази компенсация – 30 000 долара, които да бъдат прехвърлени по сметка на футболиста. Половината пари трябва да бъдат платени на 10 юни, а останалата – 10 дни преди самия мач.

Мениджърът на Левандовски – Майк Бартел, потвърждава, че клиентът му е получил подобна покана, но я е отхвърлил. Аржентинската компания обаче не се отказва лесно, тъй като само дни преди това Левандовски е вкарал 4 гола на „Реал“ (М) в 1/2-финалите на Шампионската лига и се превръща в една от най-големите звезди в света. Затова участието му е важно и следва нова оферта – $90 000. Когато и тя не е приета, мизата се вдига първо на 110 000, а след това на 250 000. В крайна сметка Бартел спира да вдига телефона си, когато види аржентински номер на екрана му.

Именно това предложение към Левандовски повдига въпроса дали останалите участници в мача са получили пари, които са укрити от властите, и съответно не са платени данъци. Разследването продължава, а този месец следователите ще пътуват до Кюрасао, за да разберат кой стои зад парите в местната банка. Както и до Буенос Айрес за нов разпит на Марин. Целта им е да отговорят на основния въпрос – възможно ли е един от най-богатите спортисти в света – с доход от около 40 млн. евро годишно, да участва в подобна измама.

Самият Лео запазва мълчание…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране