26.07.2020 | 11:34
Мигрант от Руанда призна, че нарочно е запалил катедралата в Нант
Той е запалил огън на три места - под големия орган, под малкия орган и близо до електрическото табло

Мигрант от Руанда, който е работил в катедралата „Св. Св. Петър и Павел“ във френския град Нант на доброволни начала, призна, че го предизвикал седмица след пожара, съобщи телевизионният канал France-3.

Според информацията мъжът, който вече е бил задържан на 19 юли, в деня след пожара, е бил задържан отново предния ден. В събота вечерта той се е явил пред разследващ съдия. След като е бил обвинен в умишлено увреждане на имущество, мъжът е признал, че е запалил огън на три места – под големия орган, под малкия орган и близо до електрическото табло. Сега него го очакват до 10 години затвор и до 150 000 евро глоба.

Мотивите зад действията на 39-годишния мигрант от Руанда все още не са обявени. Известно е само, че той доброволно е помагал в катедралата и в деня на пожара е трябвало да затвори вратите й. Според кадри от наблюдателните камери обаче той е напуснал храма 15 минути след получаване на обаждания за пожар в сградата.

Пожарът в катедралата на „Св. Св. Петър и Павел“ стана на 18 юли. Повече от 200 пожарникари за няколко часа се бориха с пламъците в паметника на готическата архитектура. Те обаче не успяха да спасят витражите от времето на Луи XII и уникалния орган от периода на барока. Ситуацията беше поставена под контрол само три часа след началото на пожара. Никой не е пострадал в резултат на произшествието.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране