09.12.2019 | 0:00
Министър: Сърбия няма по-голям приятел и съюзник от Русия
Споразумението за зоната за свободна търговия между Белград и Евразийския икономически съюз е отворило пазар от 200 милиона души за сръбския бизнес
Владимир Путин и Александър Вучич

„Сърбия няма по-голям приятел и съюзник в защитата на своите държавни и национални интереси от Русия“, обяви сръбският министър на иновациите Ненад Попович, цитиран от РИА „Новости“. Изказването му бе по време на конгреса на влизащата в управляващата коалиция Сръбска народна партия.

„Винаги, когато е можела, Русия ни е помагала, поддържала ни е, а когато по своя вътрешна причина не е можела (да помогне), никога не ни е пречела. Затова ще се борим против всеки опит Русия да бъде представена в негативна светлина в Сърбия“, каза още Попович.

Той напомни, че споразумението за зоната за свободна търговия между Белград и Евразийския икономически съюз е отворило пазар от 200 милиона души за сръбския бизнес. Освен това, по думите на министъра, заедно със своите руски партньори Сърбия „развива за първи път от 30 години възможностите си за изучаване на мирния атом“.

Последните му думи бяха по повод подписаното от двете страни споразумение за създаването на Център за ядрена наука, технологии и иновации с участието на руската държавната корпорация „Росатом“ на сръбска територия. Според Попович властите на Сърбия и „Росатом“ може да започнат изграждането на най-големия център за мирни ядрени изследвания през следващата година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране