13.02.2015 | 8:37
Мир в Украйна от 15 февруари
Путин: Успяхме да се разберем за най-важното

Продължилите 16 часа разговори в Беларус приключиха с прекратяване на огъня в Украйна, с което се сложи край на дългата нощ за световните лидери, предадоха световните агенции.

След дълги разговори “нормандската четворка” подписа документ с мерки, насочени към прилагане на споразуменията от Минск. Лидерите обявиха, че са постигнали съгласие по “основните” точки.Руският президент Путин обяви, че прекратяването на огъня влиза в сила в 0:00 часа на 15 февруари, атежкото въоръжение ще бъде изтегленоот фронтовата линия на конфликтната зона, където загинаха най-малко 5300 души, а стотици хиляди напуснаха домовете си.

Оланд от своя страна потвърди споразумение за “всеобхватно политическо решение”, добавяйки, че има “сериозна надежда”,но предстои много работа. Оланд и Порошенко подчертаха, че сепаратистките лидери са подписали пътна карта за прилагане на мирния план.

Разговорите в беларуската столица бяха приемани като последна възможност за европейските лидери да спасят Украйна. По време на преговорите кръвопролитията не спряха, като за последните 24 часа в източната част на Украйна бяха убити 10 цивилни граждани и двама украински войници.След разговорите Путин призова за сдържаност и спиране на насилието.

За целта “четворката” прие декларация от четири страници в подкрепа на урегулирането на кризата.В документа лидерите потвърждават пълното зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те изразяват надежда за неизбежността от мирно уреждане и готовност за “ предприемане на всички възможни мерки за постигане на тази цел”.

Германия и Франция ще предоставят техническа помощ за възстановяването на сегмент от банковата система в засегнатите райони. Възможно е създаването на международен механизъм за улесняване на изпълнението на социалните помощи.Лидерите споделят убеждението, че засилването на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще допринесе за разрешаването на кризата.

За тази цел те подкрепят продължаването на тристранните преговори между ЕС, Украйна и Русия в сферата на енергетиката.Те също подкрепят тристранните преговори между ЕС, Украйна и Русия за предизвикващия загриженост в Русия проблем, свързани с прилагането на споразумението за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите остават ангажирани с изграждането на общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълното зачитане на международното право и принципите на ОССЕ.Лидерите ще продължат да се ангажират с постигането на споразумението в Минск. За тази цел те се договориха за създаването на механизъм за наблюдение в “нормандски формат”, се посочва още в документа, уточнява ТАСС.

Лидерите на ДНР и ЛНР са подписали предложения документ по уреждането на ситуацията в Донбас, който предвиждаосвобождаването на пленницитена принципа “всички за всички” както и особен статут за двете области, който трябва да залегне в новата конституция на Украйна, която трябва да влезе в сила в края на 2015 г.По непотвърдена информация в постигнатото споразумение е предвидена зона за сигурност между 50 и 140 км., в която да няма тежка артилерия, отбелязва Франс прес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране