20.09.2020 | 19:57
МВР: Не сме експулсирали турски гражданин. Върнахме го по споразумение с Турция от 2016 г.
От 2016 г. до момента в Турция са върнати 431 лица по споразумението

Министерство на вътрешните работи твърди, че не е експулсирало 39- годишния турски гражданин Селехаттин Юрюн, а го е върнало по споразумение между ЕС и Турция. Това съобщиха от ведомството в неделя след като в събота сигнал за експулсирането му бе разпространен във Фейсбук от евродепутата Иво Христов.

„След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор, на 18 септември 2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селехаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция“, посочват от министерството.

Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 2 септември, след като в МВР е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, с което съгласно законовите си компетенции министерството е уведомено, че чуждият гражданин Селехаттин Юрюн ще бъде освободен на 18 септември.

Извършени били справки в информационните масиви на МВР и е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка „връщане до страна на произход“ от 18 декември 2019 г., съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България. Уточнява се още, че в структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн.

„В тази връзка Главна дирекция „Гранична полиция“, като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в гр. София на 18 декември 2020 г.(вероятно се има предвид 18 септември -б.а.) той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз“, се заключава в съобщението.

Сигналът във фейсбук

Във фейсбук евродепутатът от БСП Иво Христов съобщи, че „39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16 часа е предаден на турските власти“, написа Иво Христов.

Според деловодството на Софийския административен съд за 29 септември наистина е насрочено делото по жалбата на Юрюн срещу решението на Агенцията за бежанците.

Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, каза пред „Сега“, че в петък той ѝ се е обадил, че служители на „Миграция“ го вземат от затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят.

„Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция“, допълни защитникът му.

След сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега, само от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи незаконно у нас.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране