02.10.2018 | 20:01
На осмия месец прокуратурата „откри“, че грешно разследва Московски
Държавното обвинение се сети, че причинителят на катастрофата с шейна, при която загина дете, е министър

Прокуратурата постигна нови висоти в мотаенето на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишният син на тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски. Вчера стана ясно, че делото е прехвърлено на друга прокуратура с абсурдното обяснение, че държавното обвинение чак на осмия месец се сетило, че министрите всъщност трябва да се разследват от Софийската градска прокуратура. Досега делото бе под надзора на Софийската окръжна прокуратура, тъй като детето загина в Боровец, който попада в района й.

Новината беше съобщена на „Сега“ от националното следствие. Оттам обясниха още, че експертизите, които досега се сочеха като причина за протакане на делото,са готови. Какво са показали те обаче, остава неясно, защото само наблюдаващият прокурор може да реши да разкрие съдържанието им.

Говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова потвърди пред „Сега“, че делото вече е там. Всички останали въпроси Таскова поиска писмено. До края на деня така и не дойдоха отговори на какъв етап е разследването, какви са изводите от експертизите, има ли повдигнати обвинения, кога и с какви мотиви производството е постъпило в градска от окръжната прокуратура и докога е последното удължаване на срока на разследването.

Интересно как ще реагира сега прокуратурата, след като Ивайло Московски най-после бе освободен като министър заради катастрофата край Своге, при която загинаха 18 души. Но пък бе предложен за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Напълно възможно е делото отново да бъде върнато на окръжната прокуратура.

Възможните причини окръжната прокуратура след месеци наблюдение да е пратила делото на градската са, че или търси начин да се отърве от него, или становището на наблюдаващия прокурор там е, че трябва да бъде търсена отговорност от управлявалия злополучната шейна.

От самото начало прокуратурата се държи подозрително по случая. В началото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча 5 дни, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие. След това обвинителите се застраховаха, че ще им трябва много време, защото имало много свидетели и се търсели хора със „специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни“. Така осем месеца след инцидента обвиняеми за смъртта на детето няма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране