01.04.2019 | 22:25
На терасата на покрива си Пламен Георгиев има сауна, душ и барбекю
Антикорупционният шеф скрил, че е купил тризонет с над два пъти по-голяма площ от обявената

Неверни данни има в имотната декларация за 2017 г. на шефа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, в която е посочил само придобивка на апартамент с площ 156 кв. м. и тераса 48 кв. м в кв. „Гео Милев“. По нотариален акт обаче става дума за тризонет с две тераси – от 186 кв. м и 48 кв.м. По-голямата тераса изобщо не фигурира в декларацията, а там има истински екстри – сауна за 6 души, зимна и лятна градина, душ и барбекю. Те се ползват само от семейство Георгиеви. Останалите собственици в блока нямат достъп до покрива. Разкрития на Антикорупционния фонд показват, че апартаментът и голямата тераса фигурират като общ имот в обява на предишните собственици от 2016 г. Обявената цена за него е 265 хил. евро, а според нотариалния акт Георгиев е платил 150 хил. евро. Друг кандидат-купувач, правил оглед на апартамента, твърди, че собствениците не били съгласни да свалят цената и да го продадат без голямата тераса.

Преди дни шефът на КОНПИ излезе с оправданието, че нотариалният му акт за първия апартамент, закупен 7 години по-рано, бил сбъркан, а терасата с барбекюто и сауната във второто жилище не трябвало да влизат в данъчната оценка, защото били на покрив и следователно обща част на сградата, въпреки че я ползвал само той. Затова и не бил я посочил в имотната си декларация. Георгиев се позова на практиката на Върховния административен съд, според която покривът остава обща част, дори когато се ползва само от един собственик.

До въпросната тераса наистина има достъп само собственикът на тризонета, става ясно от обявата. Изваждайки терасата от общата данъчна оценка, Георгиев намалява стойността й, което автоматично значи, че платената от него цена е по-висока от данъчната оценка. При това положение остава загадка защо данъчната администрация е включила терасата в общата оценка, издадена през 2017 г., коментират от Антикорупционния фонд.

За грешката в нотариалния акт на първия апартамент с два гаража, купен през 2012 г., и подземно паркомясто, купено през 2014 г., Георгиев обяснява, че по първата сделка заедно е платил 106 хил. евро. В нотариалния акт като данъчна оценка пък била посочена сумата 264 310, 30 лв. Той твърди, че по неизвестни за него причини данъчната оценка на апартамента му и двата гаража е завишена и в нотариалния акт имало грешка. За да докаже твърденията, наскоро той си извади нова данъчна оценка, актуална към 2012 г.

Пред сградата на КПКОНПИ вчера се проведе протест срещу Пламен Георгиев под наслов „Оставка веднага на главния КОНПИР“. Според протестиращите не е морално именно Георгиев да разследва съмнителните имотни сделки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други представители на властта. Антикорупционният шеф обяви миналата седмица, че комисията му започва мащабна проверка „от игла до конец на всичко и всички“, замесени в „Апартаментгейт“. Той дори се закани да разнищи докрай фирма „Артекс“, в която по думите му имало „нещо гнило“. До момента обаче няма данни да е включил и себе си в проверката на съмнителните имоти на властта. Той се смята за „обект на активно мероприятие“. Георгиев бе избран за шеф на КПКОНПИ през март 2018 г. с гласовете на 148 депутати. Единствено „БСП за България“ гласува против.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране