08.01.2021 | 1:04
Нанси Пелоси настоя Доналд Тръмп да бъде отстранен от поста
До 20 години затвор грози протестиращите от Капитолия

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова вицепрезидента на САЩ Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка за отстраняване на Доналд Тръмп от длъжност. Поправката предвижда вицепрезидентът на страната да поеме функциите на държавен глава, ако настоящият лидер не може да се справи със задълженията си. Това може да стане само със съгласието на вицепрезидента на САЩ.

“Президентът подбуди въоръжен бунт срещу Америка“, заяви Пелоси на пресконференция във Вашингтон. “Призовавайки към този подмолен акт, президентът извърши огромно посегателство над нацията и народа ни“, заяви тя.

Тя каза, че ако не бъде използвана 25-ата поправка “Конгресът е готов да придвижи напред процедура по импийчмънт“, както и че “това е желанието както на Камарата, така и на американския народ“. Тя добави още, че макар да остават само 13 дни до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, всеки ден може да бъде потенциален “филм на ужасите“.

Джо Байдън встъпва в длъжност на 20 януари, но Пелоси не дава на Пенс срок, в който да отговори. “Не мисля, че ще отнеме много време, за да се получим отговор от вицепрезидента“, каза тя.

Близо 100 законодатели от Демократическата партия в Конгреса подкрепят отстраняването на Доналд Тръмп от длъжност, като настояват това да стане през следващите дни, съобщи БГНЕС, позовавайки се на  Ен Би Си.

1 коментар

  1. Светът се побърка каза:

    Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се надява да направи новия Конгрес на САЩ „най-приобщаващия в историята“, пише The Washington Post.
    Той, тя, баща и майка – тези думи в 117-ия конгрес няма да се използват, ако бъде одобрен новият правилник на Камарата на представителите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране