20.02.2021 | 23:07
Навални беше признат за виновен за клевета срещу ветеран
Адвокатите му обявиха, че ще обжалват присъдата

Руският опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше признат за виновен за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война и осъден да плати глоба в размер на 850 хиляди рубли или около 11 500 долара. Адвокатите на Навални обявиха, че ще обжалват присъдата.

Алексей Навални беше осъден за това, че миналото лято е нарекъл „позор за страната и предатели“ 94-годишния военен ветеран Игнат Артьоменко и още няколко участници в агитационен видеоклип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Освен това съдът разпореди на Следствения комитет да провери дали изказванията на Навални по време на процеса не нарушават закона.

Опозиционерът обвини внука на ветерана, че иска да печели пари чрез дядо си, нарече прокурора „скъпа моя“ и заплаши да изгони съдията от залата.

По-рано състав на Московския градски съд потвърди решението на Симоновския районен съд от 2 февруари, с което условната присъда на Алексей Навални за мошеничество по делото „Ив Роше“ от 2014г. беше променена на ефективна. Това означава, че Навални ще прекара в затвора две години и половина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране