17.01.2021 | 22:48
Навални е задържан в Москва
Полетът с руския опозиционер бе отклонен от "Внуково", където го чакаха стотици негови привърженици

Алексей Навални бе задържан на летище „Шереметиево“ при завръщането си в Москва след 5 месеца в Германия, където бе лекуван след опит за отравяне. Десетки негови привърженици се събраха на летище „Внуково“ да го посрещнат по негов призив, но властите ги изтласкаха навън и пренасочиха самолета с Навални и съпругата му Юлия към „Шереметиево“. Близо 40 души са арестувани в часовете около пристигането на известния критик на президента Владимир Путин, а десетки медии предаваха сцените на хаос и сблъсъци.

Арестът на Навални бе очакван. Въпреки това той обяви при стъпването си на родна земя, че това е най-хубавият му ден за последните пет месеца. „Опитаха се да ме уплашат. Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам. Призовавам ви и вие да не се страхувате“, бяха първите думи на Навални след слизането от самолета. „Много съм щастлив, че си дойдох. Сега ще изляза и ще се прибера вкъщи. Не само истината е на моя страна, но и съдът“, каза още той и се извини на спътниците си за причинените перипетии.

Минути по-късно, на гишетата за паспортен контрол, Навални бе задържан и отведен от Гранична полиция. Първоначално бе съобщено, че той е отведен за „уточняване на обстоятелствата за пресичане на държавната граница”. Впоследствие от Федералната служба за изпълнение на наказанията потвърдиха, че Навални е задържан и ще остане в ареста до произнасянето на съда по мярката му за неотклонение.

Полетът на руската авиокомпания „Победа“, с който Навални се прибра, трябваше да кацне на летище „Внуково“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране