30.10.2015 | 16:37
Нищо ново: Борисов пак обвини бившите управляващи за дефицита
Премиерът бил добър и кротък човек

“Най-важното за едно десноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина”, коментира премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на кабинета, посветено на приемането на проектобюджета за 2016 година.

Борисов посочи, че поемането на 2% дефицит е оптималното за момента, предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети досега от предишни правителства, става ясно от стенограмата на днешното заседание. “Правилното е министърът на финансите да иска 0% бюджетен дефицит. Това означава от вас да вземем милиард и осемстотин, от всички. След това тежко поражение, което нанесоха на държавата за тази година и половина, ние не можем да си ги позволим. Но не можем, ако искаме да сме десноцентристко управление и да имаме тези претенции, да не сваляме дефицита”, посочи премиерът.

“Не случайно най-добрите финансисти и икономисти в света, в Европа, са се събрали навремето в Маастрихт и са казали, че бюджетният дефицит не трябва да превишава 3% и в същото време дългът да е до 60%. За големите държави дългът не е много опасен. Опасен е, тежък е, но за малките е изключително критичен. Понеже много всезнайковци има, които казват “Вдигайте дефицита, да харчим, после ще видим!”, обясни на министрите Борисов. Той припомни, че в предишния кабинет “Борисов” дефицитът е бил в размер на 0.45%, а само за една година е достигнал 3.8%.

Премиерът продължи с упреците си към предишните управляващи. “Сиреч, всеки от вас ще иска за нещо и повече, и повече пари. За безумното им решение (и то е противозаконно) да вдигнат заплатите на служителите в МВР без да имат финансово основание, законът го забранява. Защо няма повдигнати обвинения – не знам, но законът го забранява, а те го направиха. И сега ние сме задължени заради хората, които са си получавали заплатите, да актуализираме бюджета за армията и за МВР и там отиват сумарно, за двете министерства, 240 милиона за това, че необосновано тези, които имат наглостта да говорят сега, са го направили”.

“Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж. Втори път, не се подвеждайте, когато ви казват, защото и при мен са били синдикатите: “Пуснете го 2,5 бюджетния дефицит, нали 3 ви е границата”. Да, но това означава да харчим на следващите поколения парите. Да, ние дадохме 100 милиона за добавки на пенсионерите. Лява политика е това, но те са нашите майки и бащи – даваме ги. Дадохме 100 милиона да поправим магистралите, които преди 40 години са правени. И мостовете – щяха да паднат. Дадохме ги. На животновъди, тютюнопроизводители и на кой ли не…”, допълни Борисов. По думите му ако сегашното правителство не е събрало милиарди в бюджета, то по никакъв начин е нямало как да се заложи дефицит от 2% през 2016 година.

“Така че, Дянков – лош, но за държавата и за историята това, че той го доведе до 0.45, е най-правилната финансова позиция. Отговорната финансова дисциплина”, смята премиерът.

“Мисля, че рамката 2% е достатъчно компромис, който постигнахме с финансовия министър, защото, ако сме на 0% дефицит, това означава с милиард и осемстотин по-малко да разполагаме. За ваша информация – един милиард плащаме лихви на година държавата. Един милиард отива за лихви! Не искам да забравяте, че цъкащата бомба в енергетиката от близо четири милиарда продължава да съществува. Банките вече не дават банкови гаранции без държавна гаранция за енергетиката”, предупреди премиерът.

Ето какво си казаха министрите на извънредното заседание на кабинета, посветено на Бюджет 2016:

БОЙКО БОРИСОВ: За да се изпаднем в ситуация да трябва всеки да си каже болките, ще ви кажа няколко неща.

Една много важна тънкост, която правителството трябва да спазва, защото ние имаме и ляво крило, да го кажем, в правителството, но в общи линии е дясно центристко управлението и не случайно от ляво сме взели тези, които разбират, могат, през годините са работили най-добре в социалната политика – в лицето на вицепремиера Калфин, и затова виждате и заплати вдигаме там, и ще видите тази година колко много неща…, в реформата за детските помощи. И всичко това е направено и ще дава резултати. Има още, което да се желае, и дай, Боже, приходите да са по-големи, ще се опитаме в хода на годината и там да донаправим още неща. Но, най-важното за едно десноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина.

Не случайно най-добрите финансисти и икономисти в света, в Европа, са се събрали навремето в Маастрихт и са казали, че бюджетният дефицит не трябва да превишава 3% и в същото време дългът да е до 60%.

За големите държави дългът не е много опасен. Опасен е, тежък е, но за малките е изключително критичен. Понеже много всезнайковци има, които казват „Вдигайте дефицита, да харчим, после ще видим!”.

Предишния мандат ние го бяхме направили до 0,45, само за една година той мина 3,8.

Да ви го обясня на разбираем език.

Дефицитът означава, че вземаш дълг и тези, които направиха 3,8 от 0,45 в момента имат нахалството да говорят, че ние вземаме дълг. Като кажем 2% дефицит означава, че ние ще вземаме милиард и осемстотин заем, защото всичко това, за което говорим, трябва да го дофинансираме с милиард и осемстотин, нали така, Горанов?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: С 1,8.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако го направим 3, прибавите по 900 нагоре до 3,8, докъдето стигнете.

Правилното е министърът на финансите да иска 0% бюджетен дефицит. Това означава от вас да вземем милиард и осемстотин, от всички. След това тежко поражение, което нанесоха на държавата за тази година и половина, ние не можем да си ги позволим. Но не можем, ако искаме да сме десноцентристко управление и да имаме тези претенции, да не сваляме дефицита.

Сиреч, всеки от вас ще иска за нещо и повече, и повече пари. За безумното им решение (и то е противозаконно) да вдигнат заплатите на служителите в МВР без да имат финансово основание, законът го забранява. Защо няма повдигнати обвинения – не знам, но законът го забранява, а те го направиха. И сега ние сме задължени заради хората, които са си получавали заплатите, да актуализираме бюджета за армията и за МВР и там отиват сумарно, за двете министерства, 240 милиона за това, че необосновано тези, които имат наглостта да говорят сега, са го направили.

Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж. Втори път, не се подвеждайте, когато ви казват, защото и при мен са били синдикатите: „Пуснете го 2,5 бюджетния дефицит, нали 3 ви е границата”. Да, но това означава да харчим на следващите поколения парите. Да, ние дадохме 100 милиона за добавки на пенсионерите. Лява политика е това, но те са нашите майки и бащи – даваме ги. Дадохме 100 милиона да поправим магистралите, които преди 40 години са правени. И мостовете – щяха да паднат. Дадохме ги. На животновъди, тютюнопроизводители и на кой ли не…

Трябва да ви кажа, ако не се бяхме хванали да си съберем тези милиарди в бюджета, по никакъв начин нямаше сега дори да можем да вържем на 2% дефицит.

Така че, Дянков – лош, но за държавата и за историята това, че той го доведе до 0,45, е най-правилната финансова позиция. Отговорната финансова дисциплина.

Сега, за да бъдат удовлетворени много от вас, защото в същото време и в самата управленска програма сме казали, че спешната помощ трябва да е по-добре платена, за да има по-добро здравеопазване на терен, трябва да го изпълним.

В общините – ако не кофинансираме проектите, губим милиарди, които идват от Брюксел.

И, между другото, тук да кажа за Ивелина, на която иначе гласа не можеш да й чуеш, но в нейния ресор реформаторски има усвояване на 99% от еврофондовете. С цялото си мълчание, но много тихичка работа.

И вчера това, дето се вика – връзваме лятно време целия кръг: Слънчев бряг, Ахелой, Равда, Несебър, това са 4 хиляди тона фекалии на месец! Министър Москов ще ви каже какви ешерихие коли и какво плува в морето, и защо децата се връщат, и всички туристи от Слънчев бряг, като си дойдат всеки кашля, киха или има стомашно-чревно разстройство. 2000 тона е утайката сега, което се е утаявало в този иначе затворен залив.

И всичко това е направено в полза на туризма, министър Ангелкова, на бизнеса, на здравето и екологията на тази държава. Така че не мога да не й кажа „Браво!“, защото тя безшумно си работи, тихичко, не се пъчи и не може да й чуем името, дето се вика Реформаторите може и нея да прегърнете малко, защото това е добро.

Това беше да ви подобря малко настроението.

Във всички сфери ние ще продължим – с НАП, с „Митници“, с МВР, с ДАНС да събираме повече пари. Това ви го обещавам. Така че ви призовавам да приемем в този вид. Все пак и в Парламента ще има доста изказвания, ще защитаваме, ще търсим решения допълнителни. Но аз не искам политическите партии, които ще подкрепят бюджета, да ни притискат с дефицита да го вдигам нагоре. Имайте предвид финансовата дисциплина – бюджетен дефицитен от 2%, от една страна, дори е малък за публиката, но за финансистите това означава, че милиард и осемстотин милиона ще похарчим повече от това, което сме произвели. Нашето правителство трябва да се стреми да минем под 1%. Предишното го докарахме до 0,45. И ако виждате балансите и разликите – нито в здравеопазването, нито в образованието са драстични, или в социалната сфера, цифрите на бюджет, който е харчен тогава и сега. Имаме резерви. Може при Калфин и с Москов от инвалидните пенсии – в смисъл, има резерв от тези, които лъжат. Не казвам, че резервът е да им спрем пенсиите. Точно обратното, да им ги удвоим, ако трябва, защото, пази, Боже, да си в това положение. Но тези, които лъжат с болнични листове, с еди какво си – електронната карта, ако трябва – отпечатъци, каквото трябва, но да се съберат приходите, за да може догодина като дойдем, живот и здраве, по това време, да имаме повече пари за политики. Защото сега ние огромната част от бюджета, виждате, още на 1 януари ще замине за пенсии, заплати, социални, с които малко политика може да се направят, МВР, отбрана. Знаете как стискахме за отбраната, държахме ги на долния праг, но, един път, като членове на НАТО сме задължени да спазваме тези правила. Сега, много им е лесно и на синдикатите, и на работодателите да казват: „Популистко е, не давайте за отбрана, защото за образование и здравеопазване е по-важно”. Така е, по-важно е и ние затова се постарахме да увеличим и на учителите заплатите, както бяхме обещали. Да, иска ни се още да увеличаваме и ще увеличаваме като имаме повече приходи, но не можем да оставим армията в положение да е в недостиг или да се създава риск за хората. Имаме повече приходи, мисля, че и министър Ненчев от това, което, поне това ме е молил да го направим, това сме го направили, за да може да излезе пред армията и да каже (не само пред нашата, но и пред НАТО-вските партньори), че полагаме огромни усилия. Знаете, в правосъдието правим сгради, в инфраструктурата, в строителството, навсякъде. Те ни трябва милиарди повече. Не забравяйте, че санираме за 2 милиарда жилищните блокове на хората, което ще свали разхода на енергия, на отопление.

Така че, взели сме с Горанов под внимание всичките искания, има резерви, ще работим много активно (това ви го обещавам) да съберем повече приходи и в рамките на годината ще се опитваме там, където, както и тази година възникваха неотложни нужди, навсякъде сме се опитали да ги покрием и в огромния обем сме ги покрили. Така че ви моля да го подкрепим, за да може да отиде в парламента в този вид. Между първо и второ четене пак ще има дебати, ако някъде нещо сме пропуснали или толкова е важно, все пак нашият работодател парламентът ще ни нареди. Но тогава той ще каже – взимаме от Министерството на финансите или от Министерството на външните работи, или от Министерство на правосъдието и ги даваме, примерно, на Министерство на земеделието и храните или на спорта. За всичко трябват пари.

Мисля, че рамката 2% е достатъчно компромис, който постигнахме с финансовия министър, защото, ако сме на 0% дефицит, това означава с милиард и осемстотин по-малко да разполагаме. За ваша информация – един милиард плащаме лихви на година държавата. Един милиард отива за лихви! Не искам да забравяте, че цъкащата бомба в енергетиката от близо четири милиарда продължава да съществува. Банките вече не дават банкови гаранции без държавна гаранция за енергетиката. Така че, знам колко е важно за всеки един от вас, но това е положението.

1 коментар

  1. Гого каза:

    Тези „които направиха 3,8 от 0,45“ платиха 1 млр дълг на Бойко към фирмите, на които този юнак не беше плащал 4 години, възстановиха 5 млр във фискалния резерв, който беше излапан от Бойко, оправиха пенсиите на пенсионерите, включително и тази на Бойко и Цецко, оправиха отпуските на хората, които Бойко искаше да анулира, оправиха майчинските на младите майки и най-важното докараха икономиката на разтеж над 2% на годишна база. При това положение, ако Бойко беше на тяхно място щеше да тръби като протестантски вувузел че цяла Европа да го разбере. А БСП си мълчат като глупаци и оставиха мутрите да се правят на спасители. Ако държавата продължава по пътя на Бойко ни чакат огромни дългове. Миналата година взе 8 млр, тази 16 млр, за догодина иска 5 млр. Това не е дори дясна политика. Това си е жив грабеж, а ние се държим като влюбени ученички.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране