04.09.2018 | 8:57
Номерата на Валери Симеонов не минаха!
Управляващата коалиция запазва състава си

Коалицията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се запазва, стана ясно след заседанието на коалиционния съвет, продължило повече от три часа.

„Коалицията е единна и в името на България продължаваме напред“, заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов:

„Неслучайно се появих със синя каска, тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България. Ние продължаваме да си бъдем различни. И ще бъдем различни, защото сме различни хора. Всеки един от нас споделя, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен. Тази вечер се осъществи за пореден път. Сесията ще бъде открита, коалицията е единна. Вървим напред в името на държавността и в името на България“.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, потвърди, че всички формации остават в правителството. Другият вариант са предсрочни избори, които ще хвърлят държавата в хаос, обясни Сидеров:

„Кое е по-важното – да остане управлението, за да не хвърляме страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва. Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни. И цената, която сега ще платим за това решение, ще я платим пак ние, т.е. това, че ние решаваме да продължим напред като коалиция“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че диалогът в коалицията не е на желаното ниво, но подчерта, че коалиционното споразумение се изпълнява и че запазването на политическата стабилност е най-важното в момента:

„Към настоящия момент няма стартирана процедура по коалиционното споразумение по точка 6, където е записано кога трябва действително да се търси това съгласуване. Съгласуването ще бъде направено в понеделник, когато вече ще дадем ход и на процедурата, която е свързана с правилника за дейността на Народното събрание и на Конституцията“.

На пресконференцията след коалиционния съвет стана ясно, че персоналните смени в кабинета, наложили се след оставките на министрите на регионалното развитие, вътрешните работи и транспорта, ще бъдат обсъдени на нов коалиционен съвет идния понеделник.

Оцеляването на коалицията бе поставено под въпрос, след като вицепремиерът Валери Симеонов изрази несъгласие с оставките на тримата министри, подадени след катастрофата край Своге, и обвини ГЕРБ, че кадруват зад гърба му. В отговор Волен Сидеров прикани Симеонов да подаде оставката си от кабинета, обвинявайки го, че изнудва коалиционните си партньори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране